"Praegu on sammas munitsipaalpolitsei poolt ümber piiratud. Mupo on seal niikaua valves, kuni sinna tekib mingi püsiv piire. Reaalne oht on olemas, et sealt võib veel midagi alla tulla," ütles Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järvik laupäeval Delfile.

Samba ülemisest reast nurga pealt kukkus eile alla umbes meetrine klaasliist, mis omakorda purustas marmorplaadi, millele ta langes.

Kuni lagunemise põhjus ei ole välja selgitatud, ei lase kaitseministeerium ohutuse mõttes inimesi samba lähedale.

Vabadussõja võidusamba projektijuht, kaitseministeeriu­mi asekantsler Martin Hurt ütles Eesti Päevalehele, et õnnetuse põhjus püütakse tänase päeva jooksul välja selgitada. Selleks on leitud Tallinna tehnikaülikoolist spetsialist, kes tõstukilt vaatab, mis liistuga juhtus.

Liistu allakukkumise põhjusega rööbiti kontrollitakse üle ka teised nurgaliistud. Klaaspaneelide allakukkumist ministeerium ei karda. „Liistudel ja klaaspaneelidel on erinevad kinnitusmeetodid, paneelid on samba küljes suurte poltidega, aga nurgaliistude kinnitused on teistsugused,” lausus ta.

Ministeerium on juhtunust teavitanud ka võidusamba ehitanud Tšehhi firmat Sans Souci. Martin Hurda arvates kuulub sambaga üleeile juhtunu ilmselt garantii alla.