Korduvalt joonistus ilutulestikust välja Eesti lipu värvigamma.

Saluuti Tallinnas võib pidada ka justkui vastuseks Moskva plaanile lasta Vene rahva rõõmuks rakette Tallinna vallutamise aastapäeval, 22. septembril.

Välisminister Urmas Reinsalu on nimetanud Moskvas planeeritud saluuti provokatiivseks sammuks ning kutsus teate peale välja Vene suursaadiku Eestis.

"Teine maailmasõda tähendas Eesti Vabariigile nii natsliku Saksamaa kui Nõukogude Liidu okupatsiooni. 1944. aastal Saksa vägede lahkumise järel astus Tallinnas ametisse põhiseaduslik Eesti Vabariigi valitsus. Tallinna taasokupeerimise tähistamine saluudiga pidupäevana ei ole aktsepteeritav," kirjutas Reinsalu juuli alguses Facebookis.

31. augustil 1994 lahkusid Eestist viimased Vene väeüksused, millega viidi lõpule Eesti vabariigi iseseisvuse taastamise protsess. Vägede väljaviimise teemalised läbirääkimised Eesti Vabariigi ja Nõukogude Liidu vahel algasid vahetult pärast Eesti Vabariigi taastamist, kuid need ei kulgenud kergelt ning alles 1994. aasta 26. juunil jõuti kokkuleppeni.

30.septembril 1995 anti Paldiski tuumaobjekt täielikult Eestile üle. Kogu see protsess oli suure rahvusvahelise tähelepanu all ning kulges rahulikult.