Et riigikogu ettepaneku arutada võtaks, oli vaja vähemalt 1000, kokku tuli allkirju aga üle 1300. Ettepanek taotleb ilutulestikule luksusmaksu kehtestamist, millega igalt pürotehnikale kulutatud eurolt läheks kindel protsent vabatahtlike päästjate toetuseks.

Täna andis Päästeliit oma pöördumise Toompeal üle Riigikogu esimehele Eiki Nestorile, kes otsustab menetlusse võtmise kuu jooksul ja edastab selle asjaomasele Riigikogu komisjonile.

Päästeliidu nõukogu liige Toomas Sillamaa:

Riikliku päästeteenuse kättesaadavus on 121 000 maapiirkonnas elava Eesti inimese jaoks liialt aeglane. Just seal tulevad appi vabatahtlikud päästjad, keda tegutseb erinevatel päästealadel kokku üle 3000 inimese. Päästeliit soovib oma ettepanekuga tuua vabatahtlike päästjate rahastamise teema taas otsustajate teadvusesse.

Kuigi koostöös riigiga on ka vabatahtlikel järjest suurem panus turvalisuse tagamisel, ei ole vabatahtlike rahastamine ennetustöö tegemiseks ja ühingute valmisoleku hoidmiseks ei ole piisav. Lisavajadus aastateks 2020-2023 on 12 608 000 eurot.

Vabatahtlikke ühendava Päästeliidu nõukogu liige Toomas Sillamaa Sillamaa sõnul oodatakse selgelt, et pääste ja turvalisuse valdkonda peaks senisest enam panustama. Selleks pakutud sihtotstarbelise maks olekski.

Vabatahtlike katusorganisatsiooni juhatuse esimees Kaido Taberlandi sõnul soovivad nad lisaks sellele juurutada Eestis mujalgi levinud tava, kus vabatahtlikku päästet toetavad nii oma hoiaku kui annetustega inimesed ja ettevõtted ning kohalikud kogukonnad ja omavalitsused.

„Loomulikult ei ole meil üksikasjalikku kalkulatsiooni, kui suur ilutulestiku luksusmaks võiks olla," märkis Taberland. "Ennekõike soovime algatada arutelu, et tajuda ühiskonna üldist hinnangut, kas sarnane luksuskauba maksustamine on võimalus, millega päästa vaakumist vabatahtlike päästjate rahastamine."

Toomas Sillamaa arvates ei ole pürotehnika iseenesest väga suur tuleõnnetuste põhjustaja, kuid tema meelest on selle näol ennekõike tegemist luksuskaubaga, mille aastavahetusel ja muudel tähtpäevadel taevasse tulistamine on ohuallikas. Selle tagajärgedega peavad tegelema ka vabatahtlikud päästjad.

"Suurt kõlapinda leidnud Nurmiko aiandi põlengule Harjumaal reageerisid lisaks kutselistele Alansi, Hüüru, Rae, Saku ja Tõdva vabatahtlikud päästjad. Ka aiandi perenaine, kelle pere elutöö hävitas üks aastavahetusel lendu lastud rakett, tegi üleskutse piirata rakettide ja ilutulestiku kasutamist," märkis Sillamaa.

Riigikogu liige sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva on välja pakutud luksusmaksu idee osas skeptiline. „Esmatähtis on siin ohutus - tuleõnnetuste ning traumade ärahoidmine, mistõttu tuleb tõsiselt kaaluda ka rakettide ja nende laskmisega seotud nõuete karmistamist," rääkis Kõva.