23. augustil 1939. aastal sõlmisid Nõukogude Liit ja Saksamaa Moskvas nn Molotovi-Ribbentropi pakti, mis lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid, teatas siseministeerium.

Kaitseminister Urmas Reinsalu rõhutas iga riigi õigust ja kohustust oma vabadust kaitsta. „Kui sellest halvast, mis ajaloos on toime pandud, on midagi õppida, siis seda, et me ei tohi hirmudele vaatamata alla anda,” sõnas kaitseminister. „Ajalugu näitab, et me peame julgema oma õiguse eest seista, oma vabadust kaitsta ja kaitsta teiste rahvaste vabadust, kellelt seda röövida püütakse.”

Lisaks kaitseministrile võtsid mälestustseremoonial sõna Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, diplomaatilise korpuse esindaja, Läti suursaadik Eestis Kārlis Eihenbaums ning EELK peapiiskop Andres Põder. Mälestustseremoonial osales ka Eestis visiidil viibiv Poola kaitseväe juhataja kindral Mieczyslaw Cieniuch.

2009. aasta aprillis Euroopa Parlamendi vastu võetud resolutsioonis „Euroopa südametunnistusest ja totalitarismist” kutsutakse EL-i liikmesriike tähistama 23. augustit kõigi totalitarismi- ja diktatuuriohvrite ühise mälestuspäevana.