2017. aasta oktoobrikuu viimasel päeval ründas Jaanus Käärmann Vabaduse väljakul kahe noaga politseinikke, kes tegid teenistusrelvast hoiatuslaske ja seejärel tulistasid meest. Käärmann suri samal päeval haiglas.

Juba mitmendat korda toodi Vabaduse väljaku kõnnitee äärde pilt Jaanus Käärmannist, kuhu on peale kirjutatud "killed by policemen" (tapetud politseinike poolt).

Viimati toodi foto koos lilledega samasse paika käesoleva aasta 17. juulil. Siis koristati foto ja lilled pärast uudise avalikustamist ära. Fotograafi hinnangul oli tegemist linnakoristusteenust pakkuva ettevõttega.

Politsei- ja piirivalveametist kinnitati juulis, et tegemist ei ole avaliku korra rikkumisega, kuid tekib küsimus, kas on eetiline ja sobiv paigutada rahvarohkesse kohta politseinikele negatiivselt viitava tekstiga pilt. Siiski pole mälestusfotode asetamine avalikku ruumi illegaalne.

Traagiline intsident 2017. aasta sügisel

Ööpäev enne intsidenti 2017. aastal Vabaduse väljakul postitas Käärmann sotsiaalmeediasse paranoilisi ja vandenõule viitavaid postitusi.

Päev hiljem kella 11 ajal sai politsei teate mehest, kes liigub mööda Harju tänavat, käes kaks nuga. Politsei saabudes oli Käärmann jõudnud Vabaduse väljakule, kus politseinikud andsid talle korralduse noad maha visata. Käärmann eiras korraldusi ja jooksis nugadega vehkides politseinike poole. Käärmann eiras ka kolme hoiatuslasku, misjärel tulistas politseinik neljanda lasu Käärmanni pihta. Raskelt haavata saanud Käärmann viidi haiglasse, kus ta kella 12 ajal suri.