Reaalkooli direktor Gunnar Polma ütles tervitussõnavõtus, et teatud määral on kooli jaoks sümboolne, et MTÜ peab oma esimese suurema volikogu just reaalkooli ruumes, sest kooli trepil loeti esimest korda ette Eesti isesesivuse manifest.

Volikogu algas hümni laulmisega.

Päevakorras on põhikirja, majandusaasataruande ja asjaajamiskorra kohta käivad punktid, aga ka deklaratsioonid olukorrast riigis ja Tallinnas.

Koosolekut juhatanud MTÜ juhatuse liige Külliki Kübarsepp tutvustas 2011. aasta tegevusaruannet ja rääkis, et MTÜle on laekunud liikmemaksu ja annetusi.

Raha on tema sõnul kulunud peamiselt konverentside korraldamiseks ja bürookulude all on mõned raamatuostud, mis läksid konverentsil esinejatele kingitusteks. Ka kodulehe domeeniga on seotud kulutused, kuid valdavalt püüti tema sõnul tegutseda väikeste kuludega.

Kübarsepp tõi välja, et kolmest asutajaliikmest on Vaba Isamaalise Kodaniku liikmete arv kasvas 2011. aasta lõpuks 110 liikmeni ja tänaseks on see ületanud 200 piiri.

Selleks, et kõik oleks täiesti läbipaistev ja arusaadav, riputatakse ka aruanne kodulehele ja esitatakse äriregistrile.

VIK valib omale mõttekoja

Põhikirja juures arutleti juhatuse liikmete arvu üle. Põhikiri piirab selle kolmele liikmele. Ettepanek oli seda mitte piirata ainult kolme liikmega, kuid Kübarsepp selgitas, et kui juhatuse liikmete arv läheb suureks, siis ei vastuta keegi millegi eest.

Põhikiri näeb ette ka mõttekoja loomise, mille ülesandeks saabki olema ettepanekute tegemine Eesti elu paremaks korraldamiseks. Jüri Adamsi sõnul peaks olema mõttekoda suurem kui kavandatud 11 liiget. Kandidaate mõttekoja liikmete kohtadele saab esitada pärast tänast volikogu.

Juhatuse liikmed ei saa kuuluda mõttekotta.