Tallinna Botaanikaaia kasvuhooned võimaldas kompleksselt renoveerida Euroopa Liidu struktuurivahendite meetme "Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine" raames saadud rahaeraldus. Projekti ligi 34 miljoni krooni suurusest kogumaksumusest moodustas välistoetus 27 miljonit krooni, seega kattis välistoetus Euroopa Regionaalarengu Fondist ligi 80 protsenti kogukuludest, teatas Raepress.

Lõunapoolse kasvuhoone rekonstrueeris AS Remet ja põhjapoolse kasvuhoone AS Merko Ehitus.

Projekti eesmärgiks oli kaasa aidata piirkonna atraktiivsemaks muutmisele nii kohalike elanike kui ka turistide seas. Eeldatavalt suurendavad rekonstrueeritud ekspositsioonikasvuhooned Tallinna Botaanikaaia külastatavust ning ka turistide huvi objekti vastu.

Tallinna Botaanikaaia kasvuhoonetel on potentsiaal kujuneda tunnustatud turismiobjektiks Ida- ja Põhja-Euroopas. Uus kasvuhoone on arhitektuurselt lahenduselt ainulaadne, 1000 kilomeetri raadiuses analoogset kasvuhoone-ekspositsiooni ei ole.

Kasvuhooned tagavad botaanikaaiale aastakümnete jooksul kogutud eksootiliste taimekollektsioonide säilimise ning külastajatele võimaluse tutvuda eri kliimavöötmete taimestikuga selle loomulikus koosluses. Ühtlasi paranevad võimalused teaduslikuks uurimistööks ning taimede paljundamiseks.

Kasvuhoonete avamisega seoses toimuvad koondnimetuse all "Sügise eest palmide alla" 3.- 6. novembrini mitmed meelelahutuslikud ja harivad tegevused.

Savisaar: eksootika nautimiseks polegi tarvis kodunt kaugele sõita

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tõdes, et kodumaitse taimeliikide asemel millegi eksootilise nautimiseks ei olegi vaja kodunt kaugele sõita. "Nende kasvuhoonete näol on tükike troopikat ja subtroopikat ka Tallinnas," ütles Savisaar.

Ühtlasi märkis linnapea, et Tallinna Botaanikaaia asutamisest möödub järgmisel aastal poolsada aastat.

"Nende aastakümnete jooksul on botaanikaaias arendatud välja rikkalikud avamaa kollektsioonid. Palmimaja lõuna- ja põhjapoolsete kasvuhoonete uuendamine aitab aga jõudsalt kaasa troopikataimede kollektsiooni arendamisele," ütles Savisaar. "Uus kasvuhoone on arhitektuurselt ainulaadne ja esitas seeläbi põneva väljakutse nii projekteerijatele kui ka ehitajatele. Tänan kõiki, kes on selle ehitamisele ja taimedega sisustamisele kaasa aidanud."

Linnapea sõnul on loodud kõik eeldused, et sellest kohast võiks saada nii Ida- kui ka Põhja-Euroopa tunnustatud turismiobjekt. „1000 kilomeetri raadiuses teist sellist kasvuhooneekspositsiooni ei ole,“ rõhutas Savisaar.

"2011. aastal on Tallinn Euroopa kultuuripealinn. Ja meil on mida näidata ja mille üle uhke olla. Botaanikaaia kollektsioonid on osa meie rikkusest," lisas linnapea.