Homme, 1. juulil võtab Eesti Soomelt üle Läänemeremaade Nõukogu eesistumise. „Eesti prioriteedid eesistumisel on regionaalne identiteet, piirkonna jätkusuutlikkus ja tsiviiljulgeolek,“ lisas Paet.

Välisminister Paet märkis, et Läänemere piirkonna riikide koostöö on Eestile oluline nii välis- ja julgeolekupoliitiliselt kui ka majanduslikult. „Meie majandus on ja jääb enim seotuks just Läänemere piirkonna riikidega,“ märkis Paet. 2014. aasta on Eestile Läänemere aasta - Eesti on nii Põhjamaade ja Balti riikide NB8 koostöö koordineerija kui Balti koostöö eesistuja.

Euroopa muutunud julgeolekuolukorrast ja piirkondlikust julgeolekust rääkides rõhutas Paet vajadust jõuda NATO tippkohtumisel Walesis kokkuleppele pikaajalistes heidutusmeetmetes, mis on oluline, et tugevdada NATO kohalolekut ja nähtavust. „Soovime, et tippkohtumine annaks samameelsetele ja ühiseid demokraatlike väärtusi jagavatele partneritele, nagu Soome ja Rootsi, uusi ning senisest suuremaid koostöövõimalusi,“ sõnas Paet. „Näeksime meelsasti, et Soome partnerlus päädiks NATOsse astumisega, mis kahtlemata annaks olulise lisaväärtuse regiooni ja kogu alliansi julgeolekule,“ lisas ta.

Paet ja Stubb arutasid veel energeetikateemadel. „Energiasõltuvuse vähendamine on meie mõlema prioriteet ning koostöös Soomega saame ühiselt muuta meie gaasiturgude toimimist. Peame oluliseks Soome-Eesti gaasivõrke ühendava gaasitoru Balticconnectori valmimist,“ ütles välisminister Paet.

Välisminister Paet ja Soome peaminister Stubb kõnelesid kohtumisel ka viimastest arengutest Ukrainas ning Euroopa Liidu päevakajalistest teemadest.

Soome on välisminister Paeti sõnul Eestile tähtsaim majanduspartner. 2013. aastal kasvas kaubavahetus Soomega 5,2%. „Soome on Eesti peamine importpartner ning suuruselt teine eksportpartner Rootsi järel. Möödunud aastal külastas Eestit viimaste aastakümnete rekordarv Soome turiste,“ tõi välisminister Paet näited edukatest kahepoolsetest majandussuhetest Soomega.

Paet avaldas heameelt Eesti ja Soome diplomaatide vahetamise programmi edukuse üle, mis on samuti näide Eesti ja Soome tõhusast ning praktilisest koostööst. „Eesti diplomaat suundub sügisest pooleks aastaks stažeerima Soome saatkonda Saudi Araabias. Ka varem on Eesti diplomaadid töötanud Soome välisministeeriumis ja Soome saatkondades ning vastupidi,“ sõnas Paet lisades, et Eesti on ka edaspidi valmis võtma Soome diplomaate oma saatkondadesse.