Hispaanias kruiisilaeval töötav Kaur rääkis Delfile eile sadamas laevale saamist oodates, et on väga rõõmus, et pääs koju on nüüd kindel. "Ma olen väga õnnelik, et saame lõpuks tagasi! Olime täielikult teadmatuses, kuidas või kas me üldse koju saame. Kui öeldi, et meile tuleb laev järgi, oli see suur kergendus," ütles ta.

Hispaaniast hakkas tema reisiseltskond liikuma esmaspäeval. Sõideti ühes jutis kaks päeva Saksamaale, sest igal pool levis info, et piirid pannakse kinni. "Laevas ootan, et saaks lõpuks puhata, end välja magada ja süüa," lausus Kaur.

Tänulikud võimaluse eest

Ungaris Budapestis tööl olnud Kalev rääkis, et asus koduteele, kui tuli tööandjalt teade, et olukord on tõsine ja tuleb koju tulla. "Selgus, et pole võimalik saada lennupileteid ja piirid olid ka kinni. Tulime läbi Austria Saksamaale ja nüüd oleme siin."

Kalev otsustas võimalikult kiiresti koduteele asuda, sest praegu pole selge, kui kauaks võib muidu võõrasse riiki kinni jääda. "Esimene info oli, et kaks nädalat, aga siis tuli juba, et kuuks ajaks ja mõtlesime, et võib veelgi pikemaks minna see periood," lausus ta.

Kalev oli samuti tänulik, et Eesti valitsus leidis võimaluse, kuidas eestlased Euroopast ja ka mujalt maailmast koju saada. "Tuli küll natukene siit ja sealt sõita, piiripunktides läks ka aega, aga kõik üldiselt laabus," tõdes ta.

Ando, kes jõudis Saksamaale pikemalt puhkuselt Hispaanias, rääkis eile Delfile, et kui Poola piirid kinni pani, siis ei pääsenud nad autoga enam edasi. Õnneks selgus, et võimalus on tulla laevaga ja ta tellis kohe Tallinkist piletid ning tuli sadamasse.

Kuigi reis Saksmaalt Lätti võtab ööpäeva, siis on see Ando sõnul kindlasti kiirem ja mugavam variant, kui piiril kinni olla. "Piiril on järjekorrad 40 kilomeetrit või rohkem. Väga hea, et Tallink pakkus valitsusele, et nad võivad appi tulla ja hädasolijad ära tuua. Samamoodi pakuvad lennakompaniid abi, eile õhtul tuli näiteks Nordica lennuk Malagast 80 inimesega tagasi," ütles ta.

Kapten: see on suur au

Romantika kapten Peeter Allast rääkis eile Delfile, et ainuke ja kõige kiirem tee Saksamaalt Eestisse on nüüd üle mere. "Minu jaoks on see suur au aidata inimesi ja tuua nad koju, kes on väga palju vaeva näinud, päevi piiride peal. Teen seda hea meelega," ütles ta.

Ta lisas, et kuuks ajaks on plaanis panna teine laev sõitma Paldiskist Sassnitzi, et rohkem inimesi ära tuua. Sellele laevale mahub ka rohkem autosid peale.

Sõpra tunned hädas

Eesti suursaadik Saksamaal Alar Streimann rääkis Delfile, et tal on väga hea meel, et Tallink ning Eesti ja Saksamaa valitsus tulid hädasolevatele inimestele appi.

"Meil on Eestis selline vanasõna, et sõpra tunned hädas. Balti koostöö on ju ka varem alati toiminud, aga täna see kõik töötab tegelikus elus," ütles ta.

Streimann nentis, et kriis iseenesest veel lahenenud ei ole ja inimesi tuleb Euroopa ikka juurde. Ta rääkis, et käis ka ise kaks päeva tagasi öösel ühes Saksa-Poola piiripunktis, kus oli olukord karm - rekade järjekord ligi 30 kilomeetrit.

"Täna on piirijärjekorrad kasvanud 50 kilomeetrini ja need on praktiliselt kõigis Saksa-Poola piiripunktides. On lootust, et poolakad suudavad midagi ette võtta ja kiirendada piiriületust, aga hetkel sellele loota ei saa," nentis suursaadik.

Kas piiril tekkinud seisak ja Poola suhtumine näitab midagi Euroopa riikide koostöö kohta? "Ma selles osas ei kiirustaks. Riigid on tegutsenud viimase 24-48 tunni jooksul, nädala jooksul, kõigil on oma siseriiklikud kriisilahendamise mehhanismid, mida pole üksteisega sobitatud. Ma arvan, et mõne nädala jooksul suudetakse piiriületusmehhanismid ühtlustada," ütles Streimann.