Majanduskoostöö kõrval oli lähemalt kõne all Ukraina püüdlused Euroopa Liiduga viisavabaduse saamisel ning Ukraina läbirääkimiste seis Euroopa Liiduga vabakaubandusleppe sõlmimiseks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Ansip tunnustas Ukraina huvi lõimuda Euroopa Liiduga ning märkis, et Eesti on jätkuvalt valmis panustama valdkondades, kus meil on pakkuda kasulikke kogemusi. Ansip rõhutas, et Eesti olulisemaks õppetunniks Euroopa Liiduga liitumisel oli vajalike reformide tegemine riigi enda jaoks. „Eesti viis läbi kiireid ning kohati valulikke reforme mitte Euroopa Liidu, vaid Eesti riigi arengu päras,“ ütles ta.

„Ka hiljutine kriisiaja kogemus näitab, et rahvas hindab riigimehelikku käitumist ning mõistab raskete otsuste vajalikkust,“ märkis peaminister ning tõi näiteks Eesti riigieelarve kokkuhoiu režiimi, mis ei vähendanud elanikkonna toetust valitsusele.

Kõneldes Euroopa Liiduga viisavabaduse kehtestamisest, rõhutas peaminister Ansip, et selle protsessi kiirus sõltub eelkõige Ukraina siseriiklikust kodutööst.

Rääkides riigi reformimisest tõstis peaminister Ansip esile stabiilsuse olulisust. „Stabiilsus ei ole oluline mitte ainult poliitilistes küsimustes, vaid hädavajalik riigi majandusliku arengu ning välisinvesteeringute seisukohast.“

Peaminister lisas, et üksnes etteennustatav õiguskeskkond loob aluse edukateks majandussuheteks ja välisinvesteeringuteks.

Pärast peaministrite kohtumist allkirjastasid Stenbocki majas kahe riigi sotsiaalministrid Vasil Nadraga ja Hanno Pevkur Eesti ja Ukraina vahelise sotsiaalkindlustuslepingu.

Ukraina teaduse, innovatsiooni ja informatiseerimise riikliku komitee esimees Volodõmõr Seminoženko allkirjastas koos majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga Ukraina ja Eesti vahelise memorandumi inforessursside loomine, säilitamine, vahendamine ja kasutamise alase koostöö kohta.

Peaminister Ansip kinkis kolleegile ka materjale Ukraina peaministri Eesti juurte kohta. Nimelt on on Azarovi vanaisa Jaan Pahla pärit Jõgevamaalt Laiuselt. Peaminister ise sündis 1947. aastal Nikolai Pahlo nime all Kalugas, abielludes aga võttis ta naise perekonnanime.