"Muidugi on tüli," ütles rahandusminister Jürgen Ligi ja lisas, et esiteks oli ikkagi tema see, kes mõtte tulumaksuvaba miinimumi tõstmisest Eesti Päevalehele antud intervjuus välja tõi. Saate alguses ütles saatejuht Andres Kuusk, et selle idee käis esimesena välja Tõnis Palts IRList.

Õli lisas tulle ka sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev, öeldes, et tema kirjutas sellest ideest tegelikult veelgi varem.

Sisulise poole pealt leidis Vassiljev, et tulumaksuvaba määra tuleks tõsta, kuid Tõnis Paltsi poolt välja käidud 500 eurot kuus on ilmselgelt hetkel ülejõukäiv, sest see teeks üle 400 miljoni euro aastas, mis oleks 8 protsenti kogu maksulaekumisest.

Tõnis Palts vastas, et paarikümne euroga mängimine ei muuda midagi reaalselt. "See oleks pigem lihtsalt rahva üle naljatamine," leidis ta.

Väited, nagu oleks idee autoriks algselt keegi teine, ei mahtunud minister Ligile hinge. "Algatasin tulumaksuvaba miinimumi tõstmise 20 aastat tagasi, mul on ka reaalsed teod," meenutas ta. "See on väga kallis ja seda ei tee niisama. Eelarvele on 10 eurot maksuvaba miininumi - ja see teeb 2 eurot inimesele kätte - 20 miljonit. "Rannar (Vassiljev) väidab, et tema kirjutas, ta ei vastuta millegi eest! Mina ei loobi sõnu."

Kadri Simson rõhutas põhiliselt astmelise tulumaksu vajalikkust. Ta sõnas, et suhtub skeptiliselt nii Ligi kui Paltsi jutusse, sest midagi reaalset pole seni tehtud, eeldades, et inimesed kannatavad veel. "Selge on see, et inimesed ei kannata. Kui me vaatame, kuhu inimesed lähevad, lähevad riikidesse, kus on astmeline tulumaks."

Selle seosega ei tahtnud nõustuda ei Palts ega Ligi ning edasi läks debatt üsna ärevaks. Saatekülalised kippusid kõik korraga ja üksteisest üle rääkima. Saatejuht Andres Kuusk pidi korduvalt paluma, et külalised jääksid viisakaks. "Palun rääkida ühekaupa ja säilitada elementaarset viisakust," rõhutas ta.

Rääkides sellest, mille arvelt maksutulu juurde saada, ütles Tõnis Palts, et selleks tuleks tööjõumakse vähendada. Kokku hoida võiks tema sõnul ka näiteks Tallinna tasuta ühistranspordi asemel lasteaedu ehitades ja Eesti Rahva muuseumi pealt.

Kadri Simson pakkus raha leidmiseks taas välja astmelise tulumaksu. „Tulumaksuvaba miinimum tõuseb kõigile. Kui selleks muud kattaellikat pole, siis tuleb tõsta maksukoormust kõrgemapalgalistel.“
Paremerakondade esindajad polnud sellega muidugi nõus.

Rannar Vassiljev avaldas lootust, et üksmeel tulumaksuvaba miinimumi tõstmise vajalikkuse osas säilib ka siis kui seda riigikogus arutama hakatakse.
Kadri Simson kutsus samuti IRLi üles miinimumi tõstmist riigikogus toetama ja Palts vastas, et kui on mingi võimalus tulumaksuvaba miinimumi tõsta järgmisel aastal, siis seda ka tehakse.