Eile Tallinna ümbrust matnud udupilvest ilmus õhtupoolikul kella üheteistkümne paiku Pirita sadama kandis välja paat, mille keskmes rügas mõlasid liigutada soomlasest vägimees Jari Saario. Möödunud teekond võttis sõudjal aega kehvade ilmastikuolude ja purunenud istekelgu tõttu ligikaudu 18 tundi.

Juba kolmandat korda oma käte jõul Helsingist Tallinna suunas laineid kündnud tuletõrjuja Jari Saario ei pea kahe sugulasrahva pealinnade vahelist teekonda millekski - enda sõnutsi on ta nii füüsiliselt kui ka vaimselt küps läbimaks teekonda, mis tervelt 70 korda pikem kui vahemaa Eesti ja Soome vahel. Raha ainult pole.

Silme ees eepiline siht

Jutt käib 5620 kilomeetri pikkusest distantsist, mille alguspunktiks on Kanaari saared, lõpp-peatuseks aga Dominikaani vabariik. Eesmärgiks on esimese soomlasena ületada üksikus paadis Atlandi ookean.

Selle tarbeks on vaja kukrust välja käia aga üsnagi kenake rahasumma - 150 000 eurot.

"Reisiks sobilik paat on Inglismaal. See tuleks tuua Soomesse, et ma saaksin seda tundma õppida," selgitas 47-aastane Jari oma plaane. Paadi maksumuseks üksi on juba 50 000 eurot. Koos kõikvõimalike transpordikuludega erinevate punktide vahel tulebki tema hinnangul kogu asja maksumuseks krõbedake 150 000 rahatähte, mille kokkuajamiseks loodab ta leida piisavalt sponsoreid. Ka Eestist, kui õnn naeratab.

Viis päeva nädalas, kümme tundi päevas

Tuletõrjujate võistluselt alguse saanud kirg sugenes Jari südamesse juba 20 aastat tagasi. Kahe dekaadi jooksul on ta võitnud jõukatsumisi nii tuletõrjujate kui ka üleriigilistel sõudmisvõistlustel, olles korraks enda sõnul 500 meetri läbimisel lausa Soome parima aja omanik.

Kuidas mees esialgu üldse Soome lahe ületamise peale tuli?

"Ühelt poolt on naine ja tütred natuke hirmunud, teiselt poolt minu üle väga uhked!"

"Harjutasin lihtsalt Helsingi läheduses, kuni ühel hetkel andis telefon teada, et olen Eesti levialasse jõudnud," kirjeldas Jari ideesugeme sünnihetke. Jarist on Eesti meedia ka varemgi kirjutanud - seda näiteks 2018. aasta juunikuus, mil ta otsustas peale 24-tunnist töövahetust rahulikke ilmastikuolusid märgates 80-kilomeetrise reisi ette võtta.

Olles lahe ületanud, tuli talle mõtteisse veelgi suurem ambitsioon: sõuda Helsingist Kopenhaagenisse. Mõeldud, tehtud. Eelmisel suvel sai mees ka selle reisi oma nimekirjast maha tõmmata.

Lapsed ja naine pisut hirmul

Jaril on kaks tütart ja naine - kõik tibake heidutatud mehe suurejoonelistest plaanidest.

"Siiski, see ei peata mind," sõnas Jari Delfile. "Ühelt poolt on nad natuke hirmunud, teiselt poolt minu üle väga uhked!"

Sõudmine on aeg, mille Jari pühendab endale. Seda aga mitte vaimsel, vaid füüsilisel moel.

"Inimesed arvavad, et üritan sõudes ennast leida või millegi üle sügavalt järele mõelda," sõnas ta muheledes. "Tõsiasi on aga see, et ma ei tee kumbagi. Ainult sõuan. Parem on mitte millestki mõelda. Pühenduda ainult teekonnale."