Praeguste plaanide kohaselt jõuab terviseameti kesklattu kokku viis külmikut, mis tagavad koroonavaktsiini hoiustamiseks vajaliku ülimadala temperatuuri (-15 kraadi kuni -80 kraadi).

Eriti madalate temperatuuride hoidmiseks on kaks võimalust: ultrasügavkülmikud ja kuiv jää. Mõlema variandi olemasolu tagatakse terviseameti kesklaos. Seal vaktsiine hoiustatakse ning sealt jagatakse need laiali vaktsiinide jaotuskava ja vaktsineerijate vajaduste alusel.

Kesklaost jagatakse vaktsineerijatele koos vaktsiinidega ka vaktsiini lahustamiseks ja manustamiseks vajalikud süstlad, nõelad ja lahusti. Vaktsineerijatel ei ole vaja luua eritingimusi või soetada lisavahendeid vaktsiinide säilitamiseks. Madalat temperatuuri nõudvaid vaktsiine transporditakse Eestis vaktsineerimiskohtadesse korra nädalas või nii sageli kui vaja. Ka kõige nõudlikumad COVID-19 vaktsiinid säilivad kuni viis päeva vaktsiinide hoiustamise tavatingimustel (2–8°C).

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et praegu töötatakse selle nimel, et 27. detsembril saaks Eestis vaktsineerimist alustada. Esimesena vaktsineeritakse tervishoiutöötajad.

Selleks et vaktsineerimist juba 27. detsembril alustada saaks, on peale Eesti valmisoleku vaja BioNTechi ja Pfizeri vaktsiinile Euroopa ravimiametilt positiivset hinnangut ja Euroopa Komisjonilt müügiluba.