Doktor Joel Starkopf ütles, et Savisaar on hetkel intensiivravi osakonnas narkoosi all. Savisaar pöördus haiglasse kolmapäeva pärastlõunal halva enesetunde, palaviku ja nõrkuse tõttu. Kõik sümptomid viitasid kopsupõletikule. Kiiresti sai selgeks, et tegu on tegelikult jala vigastusest lähtunud infektsiooniga, streptokokknakkusega, mis organismis kiiresti levis, tal tekkis veremürgistus ja toksilise šoki sündroom ja selle tõttu tekkis kiiresti vajadus jala kirurgilise ravi järele.

Neljapäeval jalga opereeriti. Doktor Marko Murruste sõnul oli tõesti tegu tõsise infektsiooniga ja mis kohaliku kahjustusena põhjustab koe nekroosi ja see bakter on tuntud lihasööja bakterina. Neljapäeval tehti paremale jalale lõikused ja kirurgiline ravi on käinud tänasen - reedel, laupäeval toimusid operatsioonid.

Arstide sõnul oli võitlus edukas, infektsiooni levik on saadud pidama. Infektsioon kehatüvele levinud ei ole, kahjustas aga jätkuvalt patsiendi jala kudesid ja täna hommikul konsiilium arutas olukorda ja jõudis seisukohale, et on vaja radikaalset kirurgilist ravi.

Doktor Peep Talving liitus haige raviga täna hommikul.
"Vaatasime haige üle väga hoolikalt. Otsus oli ühine, haige peab minema tagasi lõikustuppa, sest pehme koe infektsioon vajas kirurgilist ravi. Rääkisime ka perekonnaga teavitasime peret kõige halvemast prognoosist – amputatsioonist. Läksime lõikustuppa, tegemaks aste astmelt, et kas on võimalik säilitada jäset. Alustasime kõige enam nakkusega vigastatud kudedest, saime aru, et need koed on pöördumatult vigastatud, liikusime edasi. Ühine otsus oli, et jäset ei saa säilitada, see jäseme ja lihase lagunemine hoiab alal hulgiorganpuudulikkust. Ainuke võimalus elulemiseks oli võtta see kolle, lagunev lihaskolle ära. Sellise otsuse tegime, amputeerisime jäseme ülaltpoolt põlve.

"Meie lõikuse tase oli väga hea, lihased on hästi verevarustatud. Praegu tundub, et oleme kolde eemaldanud, aga homme liigume lõikustuppa tagasi, kui haige seisund seda vähegi lubab ja teeme seda iga päev, seni kuni näeme, et kõik nakkuskolded on kadunud koed on puhtad ja hästi verevarustatud." rääkis Talving pressikonverentsil.

Arstide sõnul leiti Savisaare organismist streptokokk. Bakter pääseb nahaalusesse koesse nahavigastusest ja asjaolude kokkulangemisel võib jõuda tervesse organismi. Haava suurus Savisaare säärel oli alla sentimeetri. "Mikroobil ei ole küljes silti, kus ta pärit on," ütles üks arstidest. Haigusetekitaja on lihtne, seda leidub meie ümber igal pool nii Tais kui Eestis, eksootiline haigus see ei ole. Toksilise šoki sündriim tähendab, et veremürgistuse tulemusena on oluliselt kahjustatud mitmed organid, sealhulgas neerud, haige vajab toetavat ravi. Haige seisund on äärmiselt kriitiline ja tema seisundit vaadatakse päeva haaval, ent olukord ei ole oluliselt täna peale lõikust paremaks muutunud. Arstid loodavad, et paranemine toimub. Nii tuleb iga päev uuesti opereerida, kuni infektsioon on peatatud.

Savisaar on alates neljapäeva varahommikust olnud narkoosi all, alates sellest pole temaga kontakti saadud, kuid patsient ei ole kunstlikuks koomas. Haiguslikku teadvuse kaotust tal ei ole.

Edgar Savisaare tervisliku seisu kohta andsid teavet tema raviarstid - anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja professor Joel Starkopf, külalisprofessor erakorralises kirurgias professor Peep Talving ja kirurgiakliiniku vanemarst-õppejõud doktor Marko Murruste.

Perekond on andnud nõusoleku jagada infot Edgar Savisaar tervisliku seisundi kohta. See on TÜ Kliinikumi ajaloos esimene ühele haigele korraldatud pressikonverents.

Jaga
Kommentaarid