Kokku viieteistkümnendat ja Eestis seitsmendat korda toimuva ürituse ülemaailmseks keskseks toimumispaigaks oli Eesti pealinn Tallinn, mis kandideeris võistluse nii-öelda pealinnaks teist korda. Möödunud aastal oli keskseks toimumispaigaks Vladivostok.

Kui eelmisel aastal luges Tallinnas Solarise keskuse kontserdisaalis etteütluse teksti ette Venemaad Eurovisionil esindanud laulja Dima Bilan, siis selle aasta superstaarina esines Kalevi spordihallis Eestis sündinud vene teatri- ja filminäitleja Kirill Käro.

Vene kultuurikeskuses luges etteütlust ette selle idee autor, Moskvast pärit kirjanik ja literaat Pavel Basinski; Lasnamäe kergejõustikukeskuses esines aga Venemaa jalgpallikoondise peatreener Stanislav Tšertsessov.

Kapo peadirektor: "Totaalne etteütlus" on kindlasti üks Venemaa mõjutustegevuse osa

Aktsiooni on seostatud Venemaa presidendi Vladimir Putini Vene Maailma idee realiseerimisega.

Kaitsepolitseiameti (kapo) peadirektor Arnold Sinisalu ütles eile Eesti Päevalehele, et "Totaalne etteütlus" on kindlasti üks Venemaa mõjutustegevuse osa.

"Sellega püütakse näidata, et Eesti on kõigiti endise NSV Liidu mõjuala, kus vene keele rääkimine on väga levinud, loomulik osa ja sellega proovitakse kindlasti noori siduda, ei ole mingit küsimust."

Samas märkis Sinisalu, et ta ei näe selles ka midagi nii hullu, mis kuidagi ohustaks meie riigi alustalasid. "See, et on vene keelt oskavaid inimesi, on ju kõigiti hea. Kui inimesed tunnevad oma emakeele vastu huvi ja teevad etteütlust, mis selles ikka nii halba on. Laiemas laastus - jah meile see ei meeldi, aga see pole meie asi, kas seda teha või mitte teha. See on vaba riigi üks tunnuseid, et igaüks teeb nii kaua seda kuni see pole seaduses keelatud."