Eile õhtul toimunud vastuvõtul avaldas välisminister Urmas Reinsalu lugupidamist ja tänu diplomaatidele ja riigitegelastele, kes osalesid vägede väljaviimise kokkulepete läbirääkimistel, ning vabaduse eest võitlejatele terve okupatsiooniaja vältel. „Teie võitlus päädis sellega, et homme 25 aastat tagasi lahkusid okupatsiooniväed meie maalt ja Eesti sai vabaks ning vabaduse edaspidi määrata oma kurssi iseseisva riigina,“ sõnas Reinsalu avakõnes. „Kui seda poleks juhtunud, oleks meie riigi ajalugu ja teekond kujunenud hoopis teistsugusteks,“ lisas ta.

Lisaks tõi Reinsalu välja meie lääneliitlaste olulise panuse iseseisvuse taastamisel. „Eesti rahvas on igavesti tänulik nendele riikidele, kes ei tunnustanud kunagi Eesti ebaseaduslikku okupatsiooni,“ sõnas Reinsalu. „Samuti avaldame tänu nendele julgetele lääneriikide poliitikutele, kes aitasid Eestil jõuda Venemaa Föderatsiooniga vägede lahkumise küsimuses kokkuleppele,“ rõhutas minister, tuues välja ÜRO, CSCE, Euroopa Nõukogu ning USA, Rootsi ja mitmete teiste lääneriikide juhtide toetuse.

Vastuvõtul esines tähtpäevalise loenguga kaitseminister Jüri Luik, kes meenutas juulilepete läbirääkimisi. Loeng on järelvaadatav välisministeeriumi Facebooki lehel (loeng on inglise keeles).

Ühtlasi toimub kell 12 Tori Eesti sõjameeste mälestuskirikus Vene vägede väljaviimise aastapäeva pidulik jumalateenistus. Kell 21.10 meenutatakse sündmust ilutulestikuga Tallinnas Kuberneri aias, kus samal moel tähistati Vene vägede lahkumist ka 25 aastat tagasi.

Lisainfot Vene vägede väljaviimise kohta saab lugeda välisministeeriumi kodulehelt.