Kohtuistung algas täna kell 10 väiksemas ruumis, mis kohtuniku sõnul pidi olema “kodusem ja kompaktsem”.
Vaata ülejäänud pilte SIIT.

10.12

Advokaat Aivar Pilv palus kohtuistungi alguses täpsustada süüdistust, sest see olevat tema sõnul vastuoluline. Samuti süüdistas ta prokuratuuri süütuse presumptsiooni rikkumises. “Prokuratuur on ajakirjanduse vahendusel esitanud hinnanguid kohtualuste süü kohta,” sõnas ta. Prokurör pole taotlusega nõus ja seda ei rahuldata.

10.28

Prokuröri sõnul on Villu Reiljan saanud kahel viisil altkäemaksu.

10.48

Hetkel kuulatakse Merko endise töötaja Aivar Kempi tunnistusi. Merkos töötas Kempi aastatel 1997-2005, valmistas ette projekte ning korraldas detailplaneeringuid. Delfi reporteri sõnul kuulab toolil nihelev Reiljan tunnistajat tähelepanelikult.

11.34

Ülekuulamisel oli Kempi väitnud, et peamine otsustsõigus oli Toomas Annusel, kohtus aga väitis, et otsustati koos. Jäi tänaste ütluste juurde.

Samuti saadi tema sõnul riigilt vastu neid maid, mida soovitigi saada. Mõnikord aga saadi kinnistuid, mida ei taotletudki. “Meil polnud põhjust neist keelduda,” lisas Kempi.

12.13

Toomas Annuse kaitsja Leon Glikman ütles Delfile, et tema hinnangul raisatakse täna kohtus lihtsalt aega.

“Kohtus peaks tõestama, kas toimus altkäemaksu andmine või mitte. Praegu aga oleme pool päeva kulutanud selleks, et tõestada, et toimus maadevahetus. See oli aga seaduslik äriline tegevus, mille toimumise üle me üldse ei vaidle. Mulle tundub, et me raiskame lihtsalt aega praegu,” selgitas Glikman.

12.49

Tunnistaja Kempi: “Mind kuulati eeluurimise ajal üle rohkem kui 10 tundi. Süüa ei antud, telefon võeti ära. Selline ähvardav õhkkond oli.”

Prokurör Laura Feldmanise sõnul ei ole tõenäoline, et ülekuulamisel kedagi spetsiaalselt näljutatakse. "Kindlasti on sellised pikad ülekuulamised erandid. See sõltub konkreetsetest asjaoludest ja ka sellest inimesest endast. Ma ei usu, et kaitsepolitsei üldse ei oleks võimaldanud tal sööma minna, kui ta oleks soovinud seda," selgitas Feldmanis Delfile.

13.01

Tunnistuse kohaselt sai Kempi Annuse käest pidevalt noomida, et “asjad ei liigu piisavalt kiiresti”.

“Maadevahetus oli seaduslik ja selles protsessis pole keegi pakkunud kellelegi pistist ega muud meelehead. Mul ei ole sellekohast informatsiooni,” vastas tunnistaja Kempi küsimusele, kas maadevahetuse käigus esines altkäemaksu.

13.30

Kohtuistung on tänaseks läbi.

Erinevate süüdistustega on kohtu ees ehitusettevõtja Toomas Annus, endine maa-ameti peadirektor Kalev Kangur, ärimehed Einar Vettus, Tullio Liblik ja Tarmo Pedjasaar, endine keskkonnaminister ja praegune riigikogu liige Villu Reiljan ning endine põllumajandusminister ja praegune riigikogu liige Ester Tuiksoo. Süüdistus esitati ka juriidilistele isikutele AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Süüdistus käsitleb kolmeteistkümmet looduskaitselise piiranguga kinnisasja vahetamise tehingut altkäemaksu eest, mille raames vahetati kinnistuid 250 miljoni krooni väärtuses.

Villu Reiljanit süüdistatakse altkäemaksu võtmises, mis on toime pandud vähemalt teist korda ning Ester Tuiksood altkäemaksu võtmises. Kalev Kangurit süüdistatakse suures ulatuses korduvas altkäemaksu võtmises.

Tullio Liblikut ja Toomas Annust süüdistatakse korduvas altkäemaksu andmises, Einar Vettust altkäemaksu andmises ning Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises. AS-i Järvevana ja AS-i E.L.L. Kinnisvara süüdistatakse altkäemaksu andmises.

12. novembril kohtus alanud sisulisel arutelul keegi süüdistatavatest ennast süüdi ei tunnistanud.