Lugeja andis Delfile teada, et mullu kevadel korrastatud Pirita kalmistu on kõike muud kui korras. Fotodelt on ka näha, et mitmed hauaplaadid ja -tähised on katki, suvaliselt tagasi asetatud ja viltu, ristidest on traktoriga üle sõidetud. Värskelt rajatud jalgteel vohab aga umbrohi.

Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevas ütles Delfile, et Pirita kalmistu korrastustööd võeti ette 2017–2018 avalikkuse tungival soovil ja tingituna asjaolust, et võsastunud kalmistu oli muutumas kasutuskõlbmatuks. Lisaks oli korrastamata ja võssa kasvanud Pirita kalmistu karjuvas kontrastis renoveeritud Kochi kabeliga, mis moodustab kalmistuga ühtse kompleksi.

"Pirita kalmistul ei ole meie poolt lõhutud hauakive, riste, plaate ega muid hauatähiseid," kinnitas Taevas. "Korrastustööde käigus on vanad ja juba ajahambale ette jäänud lagunenud või pooleks murdunud hauakivid ja ristid, tõstetud kas korrastatud platsi juurde, platsile tagasi või platsi kõrval oleva kivimüüri äärde," lisas ta.

Taevas ütles, et on hauaplatse, millel ümber vana raudaed ning kus on näha, et seal samas aia sees on murdunud rist, plats ise aga täielikult hooldamata. "Ka selliseid hauaplatse, kus on veel tuvastatavad piirid, ei ole meie poolt puututud," kinnitas ta.

Taevas kinnitas, et Pirita kalmistul viimati 23. augustil kontrollringi tehes, hauakivid, plaadid, ristid ja muu täpselt samas kohas, kuhu need algselt tööde käigus sai asetatud. "Enne korrastustöödega alustamist viisime läbi põhjaliku inventuuri, mille käigus pildistati kõik hauaplatsid nende esialgses olekus, mis võimaldas mitmed hilisemad pretensioonid ümber lükata," märkis Taevas.

Tallinna Kalmistute juhataja kinnitas, et kõik inimesed, kes on nende poole pöördunud, on saanud oma murele lahenduse ja küsimustele vastused. "Eelkõige suhtleme siiski nende inimestega, kes on kalmistul asuvate hauaplatside kasutajad ja meie lepingupartnerid, anonüümsete pretensioonide suhtes ei saa me seisukohta võtta, ka need, kus on väidatavalt tehtud fotod, aga meieni need fotod kuidagi ei jõua," nentis ta.

Taevas ütles, et kalmistu korrastamise suhtes on Tallinna Kalmistud korduvalt selgitusi andnud juba mullu kevadel, näiteks korraldati mullu 4. mail kohtumine Pirita kalmistust hoolivate inimestega. Vastavad teated olid üles pandud Pirita linnaosavalitsuse juurde, Pirita Selveri juurde ja veel mitmesse kohta, kaasa arvatud Tallinna Kalmistute kodulehele.

"Pakkusime omapoolset abi nii haudade korrastamisel kui ka kasutuse legaliseerimisel," kinnitas Taevas. "Kahjuks oli paljude inimeste puhul tekitatud arvamus, et Pirita kalmistu likvideeritakse, seetõttu ei hooldatud paljusid haudu. Kui suutsime selle arvamuse ümber lükata, olid inimesed tänulikud ja nagu täna näha, hakkasid oma hauaplatse uuesti hooldama, paljud sõlmisid kasutuslepingu," lisas ta.

Korrastustööde käigus tulid esile mitmed ajaloolised matmispaigad, sealhulgas Pirita Uuele kalmistule oma valdustest maa eraldanud J. Prosallik ja veel mitmete tuntud isikute matmispaigad.
"Tunnistame, et korrastustööde käigus lõhkusid meie töötajad kahjuks ka kaks väikest hauaplaati. Kohe võtsime ühendust nende platside kasutajatega ning tellisime neile uued plaadid," ütles Taevas.

Taevas kinnitas, et kalmistu korrastamisel järgitakse muinsuskaitse nõudeid ja Pirita kalmistu korrastustööd ei ole kaugeltki lõppenud. "Tänavu sügisel on kavas teha dendroloogiline korrastus. Praegu on olukord, kus paljusid platse hooldavad eakad inimesed, kes ei suuda aga seda teha vajalikul määral ja hooldus piirdub vaid lillede istutamisega. Soovime neile pakkuda igakülgset abi nii platsi piiritlemisel kui ka liivaga katmisel. Lisaks ootame ka üldsuse abi tuntud isikute hauaplatsidele hooldaja leidmisel," sõnas Taevas.