„See samm muudab sotsiaaldemokraatliku erakonna tugevamaks ega tee meid põrmugi vähem sotsiaaldemokraatlikuks. Samuti ei muuda see samm meie erakonda põrmugi vähem Eesti erakonnaks,“ ütles SDE esimees Sven Mikser.

„21. sajandi Eesti ühiskond peab olema ühiskond, mille juhtimises ja korraldamises osalemise õigus ei sõltu inimese emakeelest ja kus iga Eesti kodanik saab olla Eesti patrioot, ja kus iga Eesti patrioot ei pea olema etniline eestlane ega kõnelema emakeelena eesti keelt.“



Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretäri Indrek Saare hinnangul langetati täna tulevikku suunatud ajalooline otsus, mis aitab ühiskonda tervendada ja sisemiselt ühtsemaks muuta. „Rahvuslikul pinnal vastasseisud, mida ka mõned erakonnad tagant õhutavad, peavad lõppema,“ märkis Saar.

Ühinemislepingu alusel sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimeheks saanud Stanislav Tšerepanov rõhutas, et Eesti tulevik peab olema kõigi Eesti kodanike ühine mure.

„Me tahame Eestit, kus me kõik oleme Eesti – suure E-tähega Eesti – inimesed. Kus me võime olla eestlased, venelased, ukrainlased, valgevenelased, soomlased või mistahes muust rahvusest, aga me saame olla Eesti patrioodid. Kus meid ei sunnita valima oma kultuuritausta ja oma riigi vahel. Sest Eesti riik on meie riik. Eesti tulevik on meie tulevik,“ rääkis Tšerepanov.

Mikser: valitsus peab ülbet monoloogi

Üldkogu algas erakonnajuhi Sven Mikseri sõnavõtuga, kes ütles, et valitsuse ülbe monoloog on viimas Eestit poliitilisse kriisi. Sellele eelnenud päevakorra kinnitamiseks tuli kohale tulnute hääli lugeda kaks korda - tegu oli tehniliste viperustega, rõdul polnud algul häältelugejaid.

Mikseri sõnul on ta nõus presidendiga, kes nimetas elamislubade müügi ja erakirjavahetamise skandaale üheskoos poliitilise moraali kriisiks. „Aga kahjuks toimub nende näotuste taustal Eesti poliitikas midagi veel küünilisemat ja ühtlasi süsteemsemat. Ja see võib olla juba poliitilise süsteemi kriis,“ lausus sotsiaaldemokraatide liider, osutades valitsuse järjepidevale tegevusele vaba mõttevahetuse ja parlamentaarse demokraatia lämmatamisel.

Mikser tõi näiteks nii Toompeale tulnud õpetajad, kelle õigustatud palganõudmised jäid tähelepanuta, kui ka tudengid, kes protestisid neid „vägisi õnnelikuks“ tegeva kõrgharidusreformi vastu. Samasse ritta kuulub valitsuse tegevus tööandjate- ja võtjate arvamusest ülesõitmisel ning sotsiaalpartnerluse hävitamisel.

Peaministri püüd mõnitada võltsimisvastase kaubandusleppe kriitikuid tõi tänavatele fooliummütsides rahvahulga, mis tõi meelde filmist „Viimne reliikvia“ tuntuks saanud laulusalmi: „ükskord prahvatab vimm, mis kogunend salaja.“