„Tegemist on meie kõige tugevama valimisnimekirjaga läbi aegade, kuhu kuulub väga palju suure kogemusega inimesi – praeguseid ja endisi ministreid, Riigikogu liikmeid ja kogukonna liidreid. Aga me oleme ka see erakond, kes on sel korral toonud valimistele kõige rohkem uusi säravaid tegijaid, nagu Marina Kaljurand, Katri Raik, Riina Sikkut, Rene Tammist, Indrek Tarand, Andrus Vaarik ja paljud teised,“ ütles erakonna esimees ja valimisnimekirja esinumber Jevgeni Ossinovski. „Sellise nimekirjaga on au seista meile olulise, igaühe vabaduste ja võimaluste eest, just sellises meeskonnas peitub meie ilmavaateline tuum – et igaüks loeb,“ kommenteeris ta.

Valimisnimekirja esikümnesse kuuluvad Harju- ja Raplamaa esinumber Marina Kaljurand, peasekretär Kalvi Kõva, tervise- ja tööminister Riina Sikkut, kultuuriminister Indrek Saar, sotside omavalitsuskogu juht Lauri Läänemets, riigikogu liige Monika Haukanõmm, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, Tallinna linnavolikogu liige Anastassia Kovalenko ja riigikogu liige Toomas Jürgenstein.

Sotsiaaldemokraatide valimisnimekirja lõpetavad Järva- ja Viljandimaa esinumber Helmen Kütt, Tartu esinumber Heljo Pikhof, Võru-, Põlva- ja Valgamaa esinumber Ivari Padar, Pärnu esinumber Indrek Tarand, Jõgeva- ja Tartumaa esinumber, riigikogu esimees Eiki Nestor ning emeriitprofessor Marju Lauristin.

Ossinovski meenutas, et kui veel neli aastat tagasi oli sotsidel valimisringkondade esinumbrite seas ainult üks naine, Helmen Kütt, siis sel korral on naisi neli korda rohkem – lisaks Kütile Järva- ja Viljandimaal veab Harju- ja Raplamaa nimekirja Marina Kaljurand, Tartus Heljo Pikhof ja Narvas Katri Raik. Ühtekokku on naisi sotside nimekirjas enam kui kolmandik – 45 naist ja 80 meest. Noorimad kandidaadid on 21-aastased, vanim kandidaat on Tallinnas Mustamäel ja Nõmmel kandideeriv 79-aastane Jaak Kangilaski.

Järgmises riigikogu koosseisus tahavad sotsiaaldemokraadid jätkata laste heaolu parandava poliitikaga. „Kui me soovime, et iga järgmine põlvkond elaks eelmisest paremini, tuleb meil jätkuvalt investeerida iga lapse paremasse haridusse, tervisesse ja heaolusse,“ ütles Ossinovski. Selle teemaga on sotside valimisnimekirjal ka väga isiklik puutumus – 125 kandidaadil on kokku 246 last, 115 lapselast ja üheksa lapselapselast.

Järgmiste sammudena lubavad sotsiaaldemokraadid muu hulgas lasteaiakohtade kohatasu kaotamist, lühemaid ravijärjekordi lastele, lastetoetuste jätkuvat tõusu, lisaraha andmist koolilaste kultuuriürituste külastamiseks ja noorte tuleviku fondi loomist.