Kaevetöid teinud mehed said täna pärastlõunal surma, olles varisema hakanud kraavi põhjas. Ehitusobjektil oli kokku ainult kolm töölist. Ohvrite kaaslane üritas neid küll varingu alt kätte saada, ent see ei õnnestunud, kirjutab Ilta-Sanomat.

Ehitusobjektiks oli majaühistu, kus ehitati uut kanalisatsiooni ja paigaldati kanalisatsioonikaevusid. Tegu oli majaühistu, mitte Espoo linna objektiga.

Kaks Eesti meest töötasid kolme meetri sügavusel kraavi põhjas, kui varisema hakanud pinnas neile otsa vajus. Kolmas mees märkas varingut ning üritas oma kaaslasi välja kaevata, ent märkas peagi, et midagi polnud teha ja kutsus kohale päästjad. Päästjad sõitsid kohale umbes kümne kilomeetri lauguselt Leppävaarast.

Kolmas töötaja õnnetuses viga ei saanud.

Traagiline tööõnnetus leidis aset pärast kella 14 päeval. Päästjad alustasid päästetöid ning alustasid ohvrite otsinguid, kaevates labidatega varisenud pinnast. Mõlemad töölised leiti surnuna. Esimese mehe surnukeha leiti peaaegu kohe, ent teine alles tunniajase otsingu järel.

Kella 15 ajal teatas päästeamet kahe mehe surmast. "Esialgsed andmed näitavad, et kraav oli toestamata ning pinnas hakkab eri kihtide ja niiskuse tagajärjel kergelt pudenema," rääkis päästeameti korrapidaja.
Õnnetust uurivad nii politsei kui töökaitseametnikud.

Lõuna-Soome tööinspektsiooni esindaja Ville Kurunsaari rääkis ajalehele Helsingin Sanomat, et õnnetuse põhjuseks oligi puudulikult toestatud kaeveobjekt.

Kurunsaari ütles, et olukorda halvendas ka see, et kaevatud kraav oli kitsas. Tema sõnul oli tegu nii töökaitsenõuete rikkumisega kui hooletusega, sest kraavi polnud toestatud. Tööinspektor lisas, et juhtumi suhtes võidakse algatada kriminaalmenetlus.

Kurunsaari lisas, et surmaga lõppevad tööõnnetused on ehitustel väga harvad, eriti haruldased on nad kaevetöödel.

Seaduse kohaselt vastutab põhiliselt tööturvalisuse peatöövõtja, kes vastutab töökoha turvalisuse korraldamise ja kontrolli eest. Võimalikud alltöövõtjad vastutavad lisaks oma töötajate turvalisuse eest.

Vastutus langeb ka tellijale, kes peab hoolitsema selle eest, et töö teostajaks on tööturvalisusnõuetega arvestav töövõtja, kellele antakse seejärel kõik tööobjekti puudutavad andmed.

Kurunsaari sõnul pole aga Espoo traagilise juhtumi puhul veel teada, mis firma alluvuses tööõnnetuse ohvrid töötasid.