Üritus sai alguse juba täna hommikul, kui kaplanid asetasid Sinimägede memoriaalile ja hukkunud punaarmeelaste mälestustähisele pärjad ning pidasid palvuse Teises maailmasõjas langenute ja kannatanute mälestuseks.

1944. aasta suvel Sinimägedes toimunud lahingud tõid piirkonnale kaasa suure hävingu. Sinimägedes langenute ja kannatanute täpne arv ei ole senini teada. Hinnanguliselt ulatusid 1944. aastal Narva rindel peetud lahingute kaotused mõlemal poolel kuni 180 000 inimeseni.

Eesti meestel tuli sõjas sundmobiliseerituina võidelda nii Punaarmee kui ka Saksa vormis. Nõukogude ja Saksa sundmobilisatsioonid viidi okupeeritud Eestis läbi rahvusvahelise õiguse vastaselt. Paljud Saksa ja Nõukogude relvajõududesse sundmobiliseeritud eestlased lootsid, et õnnestub taastada Natsi-Saksamaa ja NSVL koostöös hävitatud Eesti Vabariigi iseseisvus.

Sinimägede lahingus osalenud meeste kokkutulek on peaaegu igal aastal pälvinud Venemaalt kriitikat väidetava natsismi rehabiliteerimisega seoses. Sel aastal sellesisulisi teateid idanaabritelt saabunud ei ole.

Vaata pilte üritusel toimunust allolevast galeriist.