Delfi käis Saaremaal olukorda kontrollimas ning kuigi loomad tundusid olevat enam-vähem normaalses olukorras, oli ikkagi märgata, kuidas loomad pidid tallis elama omaenda mustuse sees ja tohutult halbades tingimisutes.

Delfile väitsid nii taluperenaine, kui ka talli kõrval elav naaber, et olukord ei ole sugugi hull. Heinarullid toodi lauda otsa demonstratiivselt esile ja perenaine tegeles sõnniku väljarookimisega. Loomad olid toidetud ja joodetud, kuid sõnnik oli rookimata.

Loomi pidava taluperenaise sõnul on laut tõesti vilets, ent raha selle kordategemiseks naisel ei ole. Perenaine rääkis, et kaebuste põhjuseks olevat hoopiski aga naabrite meelepaha ja pisaraid neeletes küsis perenaine, et millal see kord juba lõpeb.

Eestimaa loomakaitse liidu juhi Heiki Valneri sõnul laekus loomakaitse liidule kaebus, mille kohaselt on pooled Orissaare vallas Maasi külas tallis elavatest Marika Igele kuuluvatest hobustest registreerimata noored loomad, kes on kondised ja kängu jäänud. Hobusetall on vana ja halvas olukorras, latrid on hobuste poolt puruks pekstud või ära söödud. Naelad ja teravad orad on igal pool ohtlikult väljas. Sõnnik on väidetavalt laeni, osa asemeid on juba viis aastat puhastamata.

"Tallis sees hoiab omanik kogu aeg nelja hobust, kes pole päevavalgust näinud mitmeid aastaid," kirjeldas anonüümseks jääda soovinud inimene lisades, et kaks hobust on väga halvas seisus, ühel on kabjad laiaks kasvanud, mille tagajärjel on tal püsti seismine väga piinarikas.

Valner ütles Delfile, et valla keskkonnaspetsialisti sõnul võetakse loomad tõenäoliselt perenaiselt valla poolt ära.