Eesti on jätkuvalt Gruusia sõber ja jätkab seal reformide toetamist, kinnitas president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Gruusia riigipeaga, teatas presidendi kantselei.

“Gruusia on alates roosiderevolutsioonist teinud läbi imekspandava arengu nii majanduse reformimisel kui ka demokraatia ja õigusriigi loomisel, aga ka — ja see on eriliselt oluline — korruptsioonivastases võitluses,” ütles president Ilves.

Euroopa Liit toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust ega kavatse kunagi tunnustada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust, kinnitas Eesti riigipea, tõdedes samas, et Gruusia territoriaalne terviklikkus ei taastu mitte lähimas tulevikus.

“Seega vajab Gruusia strateegilist kannatlikkust ning pühendumist oma riigi edukaks ehitamisele. Pole viljakas kulutada energiat probleemidele, mille lahendus ei peitu lähiaastates,” ütles president Ilves. “Paljud riigid, ja nende seas on ka Gruusia sõpru, teavad: ebaõiglus võib kesta küll kaua, kuid ajaloos on võimaluste aknad, mis kord avanevad ja siis sulguvad ning nende avatust tuleb oodata ja osata siis ära kasutada.”

Eesti riigipea meenutas ka NATO pretsedenditult ühemõttelist kinnitust, et ühel päeval saavad Gruusia ja Ukraina alliansi liikmeks ning lisas: “Pooleteise aasta tagused sündmused on Gruusia lääne-integratsioonile andnud küll teatud tagasilöögi, kuid see, millises tempos liigub Gruusia Euroopa Liidu ja NATO suunas, sõltub endiselt paljuski teie enda tegevusest ja arengust demokraatia, inimõiguste ja meediavabaduse, aga samuti majandusreformide alal.”

President Ilvese sõnul on just demokraatlike ja majanduslike reformide jätkamine tee, millele Gruusia, tema valitsus, aga samuti kõik riigi tuleviku eest muretsevad parteid peaksid praegu keskenduma. “See on teie edu võti,” rõhutas Eesti riigipea.

Ta kinnitas, et Eesti on jätkuvalt valmis osutama Gruusiale igakülgset abi näiteks avaliku halduse reformide läbiviimisel või e-riigi loomisel, aga samuti oma toetusega Euroopa Liidu ja NATO liikmena nende organisatsioonide otsustusprotsessis.

“Gruusial on kasulik Euroopa Liidule lähenemiseks kasutada maksimaalselt ära ühenduse idapartnerluse pakutud võimalusi,” sõnas president Ilves. “Eesti kavandab Diplomaatide Kooli baasil Euroopa Liidu idapartnerluse koolituskeskuse loomist ja meie Gruusia sõbrad on siia teretulnud.”

President Saakašvili andis Eesti riigipeale üle Püha Jüri Võidu ordeni.

Veel on Gruusia presidendil planeeritud kohtumised riigikogu esimehe Ene Ergma, peaminister Andrus Ansipi ja välisminister Urmas Paetiga.

Gruusia presidenti saadavad visiidil kultuuriminister Nikoloz Rurua, põllumajandusaseminister Bakur Kvezereli ja asevälisminister Nino Kalandadze.