Koroonaviirusest tuleneva riski tõttu oli riigikogu liikmetel täna istungil osalemiseks kaks võimalust: nad võisid istungil osaleda nii saalis olles kui ka elektrooniliste vahendite abil.

"Tänane istung on eriline mitmes mõttes, isegi ajalooline," teatas kantselei. "Riigikogu peab esimese kaugosalusega istungi, mis võimaldab riigikogu liikmetel istungil osaleda elektrooniliste vahendite abil ilma füüsiliselt riigikogu istungisaalis olemata. Istungi lõpus on aga oodata külalist kaugelt maalt."

Esimene veebi vahendusel korraldatud riigikogu istung takerdus korduvalt tehniliste probleemide tõttu. Väljavõte stenogrammist:

10:02 Valdo Randpere
Halloo? Kas te ei kuule mind?

10:03 Aseesimees Siim Kallas
Me kuuleme, aga me ei näe.

10:03 Valdo Randpere
No vaatame, mis siin teha saab. Praegu ma ei hakka midagi muutma. Kui ei näe, siis ei näe. Eks ma pärast vaatan, miks ta ei näita mind. Aga iseenesest mul on selline küsimus, et eile oli juttu väga pikalt sellest, et meil ei ole võimalik olla korraga saalis ja korraga kaugistungil. Aga nüüd ma näen, et saalis on päris palju inimesi. Mis siis juhtus nüüd üleöö?

Vahepeal hääletati eelnõude vastuvõtmise üle, ent Jüri Jaansonil ei õnnestunud tehniliste probleemide tõttu ühel hääletusel osaleda. See tekitas veel rohkem küsimusi - mida peab tegema riigikogu liige, kelle hääl pole arvesse läinud? Kuidas ta endast märku annab? Ja nii edasi.

Parajat peavalu valmistas otsepildi vaatajatele ka Imre Sooääre sõnavõtt, sest tõenäoliselt ei kasutanud ta kõrvaklappe ja seetõttu hakkas tema sõnavõtu taustal kostma üha valjenev vile.

10:05 Kalle Grünthal
Aitäh! Protseduuriline küsimus. Siia pulti on tekkinud vasakule poole üks must kämmal. Mis see tähendab?

10:05 Aseesimees Siim Kallas
Must kämmal on siis, kui te tahate protseduuriliselt sõna võtta. Vaat, sihuke lugu. Ei, kämmal ei ole kaugistungi märk, kaugistungi märk on wifi märk. Kämmal on ikkagi selleks, et te tahate protseduuriliselt sõna võtta.

Kuulge, kas me võime nüüd alustada siiski selle istungiga?

/--/

10:07 Peeter Ernits
Aitäh, juhataja! Mul on nüüd kaks küsimust. Esimene oli, et miks must kämmal, ja teine, et miks must kämmal läheb ette. Sest ma olin enne järjekorras ja Valdo must kämmal oli minu järel, aga te võtsite esimesena musta kämbla.

10:08 Aseesimees Siim Kallas
Mulle ekraanile jaotus nii. Mina võtan täpselt nii, nagu siin ekraanil kirjas on. Ma ei oska täpselt vastata, igatahes süsteem kuidagi niiviisi sätib ja mina loen sellest, mis kõige ette tuleb. Mina ise ei manipuleeri selle nimekirjaga.

/--/

10:12 Peeter Ernits
Hea juhataja! Võib-olla sa ei pannud tähele, aga mul oli kaks küsimust algul. Esimene oli see, et miks must kämmal, mitte valge kämmal. Aga teine küsimus. Ja nüüd on see juba süsteemne. Ma olin järjekorras mõlemal korral, aga mustad kämblad, algul Randpere ja kolleeg Michali must kämmal tulid hiljem, aga sa andsid neile sõna esimesena. Järelikult need, kes on kaugel siit hüppavad saalile ette. Miks see nii on?

10:13 Aseesimees Siim Kallas
Võtame selle arvesse, aga sa pead vajutama musta kämmalt, kui sa tahad protseduuriliselt sõna võtta. Ja siis kohe tuleb, läheb sinnasamasse ühte järjekorda.

10:13 Toomas Kivimägi
Mul on härra Ernitsale märkus, et see ei ole mitte must kämmal, vaid tegelikult on sinine. Ja teiseks, härra Ernits vajutab sõnavõtunupu peale, sellepärast ta jääb tahapoole. Kui sa tahad saada protseduurilist küsimust, siis vajuta seda sinist kätt ja sellisel juhul sa liigud järjekorras nii, nagu sa oled soovinud seda teha.

/--/

10:14 Mart Helme
Jah, ma tahtsin juhtida tähelepanu, et võib-olla tõesti muudaks värvi selle käe puhul. Sellepärast, et kui te ajalugu meenutate, siis Must Käsi – Чёрная рука – oli see Serbia terroristlik organisatsioon, mis vallandas esimese maailmasõja.

10:14 Aseesimees Siim Kallas
Oled sa kindel selles? Aga võtame ka selle märkuse teadmiseks.


Jõuluvana avas erakondadele kingikoti

Keskerakond sai jõuluvanalt kingiks tuulekella. "Mediteerimiseks vajalik abivahend," selgitas taat. "Kui läheb jälle raskeks." Peale tuulekella sai Keskerakond ka mandalate joonistamise raamatu. Jõuluvana üritas puldis ka meditatiivset taustamuusikat imiteerida.

Sotsiaaldemokraatidele kinkis jõuluvana sõnaseletusmängu Alias. Jõuluvana avaldas lootust, et edaspidi suudavad sotsid oma valijatele enda seisukohti lihtsamalt seletada.

EKRE sai kingiks hallid villased sokid. Jõuluvana soovis EKRE-le „rahu ja veidi päikest”.

Reformierakonna kohta tõdes jõulutaat, et paraku on erakond alati ummikus. Seepärast sai erakond kanalisatsioonitrossi ummistuse eemaldamiseks. Reformierakond sai teisegi kingituse – raamatu laululindudest, sest neil jääb alati paar häält puudu.

Seepeale jagas jõuluvana riigikogu juhatusele beebimonitorid, et kaugistungid ladusamalt kulgeksid.

Isamaa fraktsiooni unustas jõuluvana algul justkui ära – kas oli seegi näitemängu osa? Pärast juhatusele kingituste jagamist kutsus taat siiski pukki ka Isamaa saadiku ja andis koalitsioonierakonnale nende kingituse – madratsi, mille vahele toppida pensionisambast vabanenud raha.