Välisminister Urmas Paeti sõnul sai näitus teoks tänu sellele, et välisministeerium andis riigiarhiivile üle 92 säilikuga Eesti Londoni saatkonna arhiivi. "Üleantud säilikud sisaldasid poliitilist, konsulaar- ja kultuurialast kirjavahetust ning fotosid, aga ka saatkonna päevaraamatuid ja tegevusaruandeid. Põhiosa arhiivist moodustas Eesti kunagise Suurbritannia saadiku August Torma ja tema kaastöötajate kirjavahetus vabasse maailma jäänud diplomaatide, poliitikute ja kodanikega," ütles Paet.

"Just seetõttu, et Eesti Londoni saatkonna arhiiv sisaldab dokumente aastatest 1940-1989, on sellel oluline väärtus nii Eesti välisteenistuse kui ka üldisemalt Eesti ajaloo seisukohalt," sõnas Paet.

Riigiarhivaar Priit Pirsko sõnul asus osa Londoni saatkonna arhiivist riigiarhiivis välisministeeriumi fondis juba varasemast ajast ning tänaseks on seal olemas ka dokumendid aastast 1919 ja aastatest 1924-1989. "Kõik säilikud asuvad nüüdsest ühes kohas ja nende kirjeldusteave on ajaloohuvilistele ka arhiivi infosüsteemis AIS elektrooniliselt leitav," ütles Pirsko.

Riigiarhivaar lisas, et kõikide Londoni arhiivi materjalide jõudmine riigiarhiivi oli sündmus, mis andis välisministeeriumile ja riigiarhiivile innustust käesoleva näituse korraldamiseks. "Leidsime ühiselt, et nii põnevad ja mitmekülgsed dokumendid ning fotod Eesti-Briti suhetest võiksid huvi pakkuda ka laiemale avalikkusele," märkis Pirsko.

Näitusel on välja pandud ülevaade erinevat liiki dokumentidest Eesti ja Suurbritannia suhete kohta aastatel 1919-1940 ja ka tänapäeval. Väljapaneku "Dokumente Eesti-Briti suhetest” on koostanud Elle Allkivi ja Tiit Noormets Riigiarhiivist ning Tiiu Stumbur välisministeeriumist. Näituse kujundaja on Kaarel Truu. Kõik dokumendid on uurijatele ja huvilistele hõlpsasti leitavad ka arhiivi infosüsteemi AIS (http://ais.ra.ee/) ja fotode süsteemi FOTIS (http://www.ra.ee/fotis/) abil.

Väljapanekuga saab tutvuda Tallinnas, Maneeži tänav 2 (Riigiarhiivi uurimissaal).