Kui jätta kõrvale koristaja, politsei ja sõjaväelased, oli täna Kadriorus esimeseks visiidikuulutajaks meie esileedi ihujumestaja Katrin Sangla. Koos elukaaslasest filmimehe Masaga tassisid nad rasked meigikohvred Kadrioru lossi.

Pärast jumestaja saabumist tõmmati lossi ette vaip, peatselt saabusid ka ministrid, neist esimene oli Laine Jänes. Peaminister Andrus Ansip jõudis kevadiselt rõskesse Kadriorgu ühena viimastest, saatjaks lisaks turvameestele ka riigisekretär Heiki Loot.

Mõni minut enne Läti presidendi ja ta abikaasa saabumist astus lossi uksele president Ilves, hetk hiljem ka Evelin Ilves, kes hoolega puhastas äsja jumestatud silma.

Kui hümnid mängitud ja ministrid riigipeadele tutvustatud, pidi eestlasest turvatöötaja sooritama veel kiire päästeoperatsiooni - nimelt oli välisministeeriumi protokolliosakonna töötaja konts maasse kinni jäänud ja see sikutatakse ühiste jõududega välja.

"Teie riigivisiit sümboliseerib kahe naaberriigi, Eesti ja Läti, tihedaid poliitilisi suhteid ning meie inimeste omavahelist sagedast läbikäimist,” ütles president Ilves Läti riigipeale ja teistele külalistele.

"Oleme head liitlased ja kindlad partnerid. Meil on tänases maailmas paljuski ühised huvid, kattuvad välis- ja julgeolekupoliitilised hoiakud ning praegu on meie ühine eesmärk tuua oma riigid välja Eestit ja Lätit valusalt puudutavast üldisest majanduskriisist,” sõnas president Ilves. “See tähendab ka oma rahva usalduse taastamist valitsuste suhtes ning rahvusvahelise usalduse tugevnemist Balti regiooni suhtes.”

Täna külastab Läti president veel okupatsioonimuuseumi, õhtul annab president Ilves Läti riigipea ja ta abikaasa auks Eesti Pangas õhtussöögi. Visiit lõpeb teisipäeval.