Euroala tippkohtumine otsustas, et majandus- ja rahaliidu edasine tugevdamine peab toimuma samm-sammult ja vastutustundlikult. „Käsikäes riskide vähendamisega pangandussektoris peaksime järgmiste sammudena lõpuni valmis ehitama pangandusliidu ja arendama edasi Euroopa Stabiilsusmehhanismi,“ sõnas Ratas.

Lepiti kokku, et Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) on pangandusliidu kriisihaldusfondile viimaseks tagajaks ning tuleb kõne alla alles siis, kui teised võimalused kriisi lahendamiseks on ammendunud. Näiteks olukorras, kus laiaulatusliku finantskriisi korral satuvad pangad raskustesse ja pankade kriisilahendusfondi vahenditest ei piisa, saaks ESMi kaudu neile vajadusel laenu anda. „Laenuotsuste tegemisel ESMist arvestatakse parlamentide rolli viisil, et kriisi korral saab otsuseid teha piisavalt kiiresti,“ sõnas Ratas. Töö selle ettepanekuga toimub kõigi liikmesriikide osalusel.

Euroala tippkohtumine väljendas ka heameelt Kreeka abiprogrammi lõpetamise üle.

Koos Brexiti pealäbirääkija Michel Barnieriga arutasid Euroopa Liidu 27 riigi juhid täna ka Ühendkuningriigi lahkumisläbirääkimiste hetkeseisu.

Kuigi väljaastumislepingu läbirääkimistel on olnud edasiminekuid, siis Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahelise piiri küsimuses ei ole peaminister Ratase sõnul seni olulisi edusamme. „Iiri piiri küsimus vajab selget lahendust,“ lausus Ratas. Peaministri sõnul peab läbirääkimistel tegema jõupingutusi, et lahkumislepe oktoobriks kokku leppida.