“On õnnetusi, mille tagajärgede lahendamisega ei suuda ükski riik üksinda toime tulla. Kindlasti on nendeks ka ulatuslikud keemia- ja kiirguskatastroofid,” tõdes Eesti riigipea. “Rahvusvaheline koostöö sellistel puhkudel on mitte esma-, vaid elutähtis. Just sel põhjusel ongi CREMEX-i kriisireguleerimise õppus oluline harjutus nii Eestile kui ka meie partneritele Euroopa Liidus.”

Õppusel EU CREMEX 2011 kontrollitakse kiirgus- ja keemiaõnnetuste ning pantvangikriisiga seotud taktikalisi ja strateegilisi tegevuskavasid, rahvusvahelise abi koordineerimist, välispartnerite üksuste vastuvõtmist ja kasutamist ning Eesti regionaalsete kriisikomisjonide tegevust. Läbi mängitakse ka laiaulatuslik elanike evakuatsioon ja saaste likvideerimine tihedalt asustatud piirkonnas.

President Ilves käis õppuse staabis Lõuna-Eesti Päästekeskuses, raske liiklusõnnetuse toimumiskohas Betooni-Vaksali raudtee ülesõidul ning tutvus õppuse baaslaagriga Tartu Laululava juures.

“Rahvusvaheline abi, mida Eesti ise on enda päästeüksustega palju kordi paljudes riikides andnud, on suurõnnetuste järel tõeliselt kasulik aga ainult siis, kui hättasattunud riik oskab õiget abi küsida, seda vastu võtta ja kasutada. See eeldab aga endal väga professionaalset ja koostöövõimelist päästeteenistust,” ütles president Ilves. “Olen uhke, et Eestis on just selline, rahvusvaheliselt tugev, päästeteenistus.”

Tema sõnul ei tohi väljapoole suunatud tugevuse kõrval hooletusse jätta siseriiklikku päästeteenust, mille tähtis osa on elupäästevõimekusega komandode kogu Eestit kattev paiknemine.

Riigipead saatsid õppusel EU CREMEX 2011 siseminister Ken-Marti Vaher, päästeameti peadirektor Kalev Timberg ja tema asetäitja, õppuse Tartu-osa juht Alo Tammsalu ning õppuse üldjuht Lauri Lugna.