Benini president Patrice Talon külastas Eestit kahe aasta eest ning sellest ajast alates on kontaktid kahe riigi vahel olnud tihedad. Visiidil sõlmisid kahe riigi välisministeeriumid ka poliitiliste konsultatsioonide koostöömemorandumi. „See on oluline verstapost, et arutada regulaarselt meie riikide kahepoolseid suhteid, aga ka laiemalt olukorda regioonis, koostööd Aafrika Liidus ja Euroopa Liidus ning ÜROs,“ ütles president Kaljulaid.

Kohtumise peamiseks aruteluteemaks oli e-riigi arendamine. Benini ambitsioon on muutuda üheks Aafrika paremini digitaliseeritud ühiskonnaks. President Kaljulaidi sõnul on oluline, et me ei räägi enam Beninis pelgalt kontaktide loomisest või ühistest kavatsustest, vaid oleme jõudnud konkreetsete lepingute sõlmimiseni. Visiidil sõlmivad e-Riigi Akadeemia ja Cybernetica lepingu Benini X-tee arendamiseks ning GoSwift piirijärjekordade haldamise süsteemi loomiseks.

Riigipead arutasid ka julgeolekuolukorda Saheli regioonis. Nii Eesti kui Benin osalevad mõlemad sõjaväelastega Mali missioonidel. President Kaljulaid rõhutas kohtumisele järgnenud pressikonverentsil ka demokraatlike väärtuste, sõna- ja meediavabaduse ning õigusriigi aluste jätkuva austamise olulisust, sest ainult nii on võimalik pikas perspektiivis riigina edu saavutada. Ühtlasi tänas riigipea oma Benini kolleegi toetuse eest Eesti kandideerimisel ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks aastatel 2020-21.

Vabariigi President on täna ja homme ametlikul visiidil Beninis ning reedel töövisiidil Sengalis. Riigipead saadab visiidil Riigikogu liige Mart Nutt ning Eesti äridelegatsioon.