“Teie mõlema mitmekülgsus ei ole pealiskaudsus,” pöördus president Ilves Risto Joosti ja Igor Kotjuhi poole. “Vastupidi, see näitab sügavat huvi, ilma milleta ei ole võimalik ühtegi asja korralikult teha ning maailmas midagi paremaks muuta. Ning meie kõigi õnneks teete kõiki asju hinge ja südamega.”

Risto Joosti kandidatuuri esitas Eesti Kooriühingu muusikanõukogu, kelle hinnangul on ta paistnud silma mitmekülgse ja kõrgetasemelise kontserttegevusega nii dirigendi kui soololauljana.

Riigipea meenutas, et lisaks omaenda kammerkoorile Voces Musicales, mille Risto Joost asutas 19-aastaselt, ning kammerorkestrile Ensemble Voces Musicales, mida käima lükates oli ta 22-aastane, on ta veel Tallinn Sinfonietta ning Tallinna Muusikakeskkooli sümfooniaorkestri peadirigent ning töötanud paljude meie tuntud orkestrite ja kooridega. Risto Joost on juhatanud Arvo Pärdi ja Erkki-Sven Tüüri loomingut ning oma eakaaslaste, noorte Eesti muusikute esmaettekandeid.

Praegu on Risto Joost Rahvusooper Estonia dirigent, alates järgmisest hooajast Madalmaade Kammerkoori peadirigent.

Igor Kotjuhi kandidatuuri esitas Eesti Instituut, märkides, et tegu on tunnustatud poeedi ja esseistiga, mitmekülgse tõlkijaga, ent eriliselt tähelepanuväärne on tema roll eestivene kirjanduse jõulise eestseisjana, kes tajub täpse tundlikkusega eesti ja siinse vene kultuuriruumi loomupäraseid erinevusi, aga mis veelgi olulisem — võimalusi nende piiride ületamiseks.

President Ilvese sõnul on Igor Kotjuh avardanud ja ületanud piire, mida inimesed kipuvad eri kultuuriruumide ja keelte vahele püstitama ning nõnda on ta hoidnud silda eri keelte, eri tähenduste ja eri väljendusviiside vahel. Lisaks Igor Kotjuhi omaloomingule, luulele ja esseistikale, ehk nagu Kirjanike Liidu kodulehelt võib lugeda — essemistikale (esseem — essee ja luule väljendusvahendite ühendamine) ei saa jätta märkimata tema tõlketööd, eestivene kirjanduse eestvedavat rolli ning meile kõigile olulist — sihipärast tegevust eelarvamustest vabama Eesti kujundamisel.

Üheaegselt eesti ja vene kirjandustraditsioonile toetuvate tekstidega on Igor Kotjuh loonud uut tüüpi ja uue kvaliteediga kirjanduse — eestivene sünteeskirjanduse. Sihi saavutamiseks on ta koondanud siinseid noori vene literaate, innustades neid jätkama kirjanduslikku tegevust, edendama kontakte eesti eakaaslastega ja otsima ühisosa eesti kultuuriruumiga. Selleks tarbeks on ta loonud kirjanduslikke võrguväljaandeid ning asutanud kirjastuse KITE. Igor Kotjuhi tegevus ei piirdu Eesti-sisese dialoogi arendamisega, ta on ka oodatud eesti kultuuri seletaja võõrsil, näiteks Peterburi Ülikoolis hinnati kõrgelt tema loengukursust eesti, sh eestivene kirjandusest.

Noore kultuuritegelase preemia suurus on 4793 eurot elik 75 000 krooni ja seda rahastab Toomas Luman. Erandkorras antava eripreemia suurus on 3000 eurot, seda rahastab Indrek Neivelt.