"Ülikool peab rahvast teenima. Aga kui kõik on ülikoolis, kujuneks sellest hoopis iseenese teenimine," ütles Ilves ja tõdes, et Tartu Ülikool on üks neist sammastest, millel seisavad eesti rahvas ja Eesti riik.

"Rahvusülikool kui institutsioon on me iseolemises võtmetähtsusega ja seega on ülikooli rektori käes arvestatav osa rahvuskultuurilisest võtmekimbust," lisas Ilves.

"Lahkuv rektor Alar Karis hoidis ja kasutas neid võtmeid hästi, kartmata sealhulgas avada uusi uksi. Ma tänan teda hea töö ja akadeemilise maailma teenimise eest," tunnustas riigipea endist rektorit.

Ilvese sõnul on traditsiooniliselt just ülikoolide vaba vaim ja seisuslike vaheseinte puudumine pakkunud võrdsust. Seepärast pole presidendi arvates ka tänasel Eesti ülikoolil muud võitlust ja ülesannet, kui kaitsta ja kindlustada eliidi taasloomine 21. sajandil võimalikult egalitaarsel põhjal.

“See tähendab, et ülikooli ja vaimueliiti pääsemise teel ei tohi ühtki kodanikku takistada ei majanduslikud, rahvuslikud või muud piirajad. Ainus mõõtühik, mis siin majas töötama peab, on üliõpilase, aga ka õppejõu vaimsed võimed. Ja muidugi valmisolek ränga ja sihikindla tööga neid võimeid maksimaalselt arendada.”

"Kui see on võitlus, mida rektor Kalm pidama hakkab, siis see on väärt võitlus ja jõudu talle selleks," pöördus riigipea Tartu Ülikooli uue rektori poole.

Tartu ülikooli aulas toimus reede keskpäeval rektor Volli Kalmi ametisse nimetamise tseremoonia.

Tervituseks võtsid sõna haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, rektorite nõukogu esindajana Tallinna tehnikaülikooli rektor professor Andres Keevallik ning TÜ üliõpilaskonna esimees Erik Raudsepp. Ametiraha andis rektorile üle president Toomas Hendrik Ilves.