Islandil riigivisiiti alustanud president Ilves kinnitas, et Islandi ühinemisest Euroopa Liiduga võidavad nii islandlased kui ka kõik eurooplased, teatas presidendi kantselei.

“Usun, et loodetavasti peagi algavad liitumisläbirääkimised tõestavad seda ka veel kõhklevatele islandlastele, kes ometi on seni andnud oma panuse ÜRO-s, NATO-s, Euroopa Nõukogus, OSCE-s, Läänemeremaade Nõukogus, Schengeni ühtses viisaruumis ning säilitanud sealjuures oma riigi tugevuse, omapära,” ütles Eesti riigipea.

“Nii nagu Islandi kogemused nendes mõjukates organisatsioonides aitasid Eestil võtta tagasi oma koht rahvusvahelises kogukonnas, oleme nüüd meie valmis Islandile jagama oma kogemust Euroopa Liiduga ühinemisel,” lisas ta, meenutades tänavu aprillis toimunud Eesti välisministeeriumi korraldatud esimest vastavat seminari.

President Ilves tunnustas Islandi valitsuse hoiakut, et nad ei soovi Euroopa Liiduga ühinemisel mingeid erandeid, vaid ausat tavapärast protsessi, nagu see on olnud teistegi riikide puhul.

“Seejuures peab Eesti oluliseks, et liitumisläbirääkimiste alustamist ei tohi mõjutada Icesave’i juhtum, mis on Islandi omavaheline küsimus Hollandi ja Suurbritanniaga ning tuleb lahendada läbi kahepoolsete läbirääkimiste nende riikidega,” rõhutas president Ilves.

President Ilves külastab täna ka Islandi parlamenti ja esineb Reykjavíkis loenguga “Iseseisvuse kaks aastakümmet – Eesti rahvusvahelises kogukonnas”.

Homme kohtub ta Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttiriga, külastab Hellisheiði geotermaaljaama, Þingvelliri rahvusparki ja Hella vulkaanide piirkonda, kus tutvub sealse päästekeskuse tööga.

Evelin Ilves annab Islandi rahvusliku olümpia- ja spordiassotsiatsioonis üle maailma ühe tugevama kettaheitja Gerd Kanteri ja tema islandlasest treeneri Vesteinn Hafsteinsson’i fotoga plakatid Islandi koolidele. Ka külastab Evelin Ilves Hallgrímur Péturssoni kirikut, Islandi Rahvatervise Instituuti ning tutvub Islandi Disainimuuseumis kohaliku disaini ja käsitööga.

Tagasi Eestisse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves 12. juunil.