“Keele uuendamine on alati eeskätt noorte asi. See on teie kätes ja teie olete sellest võimalusest haaranud kinni paremini kui ükski teine klass Eesti vabariigis. Seetõttu tahan ma selle klassi õpilasi eriliselt tänada sõnavõistlusel osalemise eest,” ütles president Ilves.

Riigipea andis Saue gümnaasiumi 10.b klassile ka tunni, kus rääkis keeleteadlase Johannes Aaviku panusest eesti keele uuendamisse.

Ilves rõhutas, et kui me uusi eestikeelseid sõnu, mis vahetaks välja laensõnad, ei kasuta, siis nad käiku ei lähe. “Keel on kasutus, nagu ütles Wittgenstein. Kui maakeeles maailma kirjeldamiseks sõnu ei jätku, võetakse appi võõrkeelsed sõnad ja väljendid. Uued väljendid tulevad keelde niikuinii koos meie ellu lisanduvate uute nähtustega ega arvesta keelereeglitega, vaid tulevad nn kopi-peist meetodil,” sõnas president Ilves.

President Ilves kuulutas sõnavõistluse ehk sõnause välja 23. augustil 2010, et leida võimalusi riigi ja ühiskonnaga seotud uute mõistete paremaks väljendamiseks eesti keeles. Sõnavõistlusel osales 593 inimest 2123 sõnaettepanekuga ning võitjaid autasustati pidulikult 2. detsembril Kadriorus.

Sobivaid vasteid otsiti 11 mõistele, mille tähistamiseks eesti keeles kas sõna praegu pole, on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna, või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus. Lisaks võisid osalejad esitada vasteid ka oma pakutud mõistetele.

Sõnavõistluse tulemused ja pikem selgitus on kättesaadavad kodulehekülgedel www.sonavoistlus.ee ja www.eki.ee.