Noore õpetlase stipendiumi pälvisid tänavu Andre Tamm, Janno Jõulu, Johanna Salu, Julia Tšeglakova, Karl Pops, Kert Pütsepp, Ksenia Grozdova, Laura Valli, Silver Taza ja Vladislav Lušin.

Sihtasutuse Archimedes poolt tänavu välja antavate stipendiumite kogusumma on 40 000 eurot. Era- ja avaliku sektori partnerlusel põhineva programmi eesmärk on toetada Eesti andekate noorte bakalaureuseõpinguid tunnustatud maailma ülikoolides.

Stipendiumi saajad suunduvad õppima Suurbritannia, Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa ülikoolidesse. Valitud erialadeks on keemia, füüsika, arheoloogia ja antropoloogia, lingvistika, arhitektuur, eksperimentaalpsühholoogia ning arvutiteadus ja informaatika.

President Ilvese sõnul on tal hea meel, kui meie noored lähevad õppima täppisteadusi.

„Kohtusin täna start-up ettevõtte Erply asutaja Kristjan Hiiemaaga, kes pakub uue põlvkonna kassasüsteeme ning kelle tegemisi kiidab tänane Wall Street Journal. Kuulsaks said nad 2009. aastal, kui võitsid Londoni startup-ürituse Seedcamp ja tänu sellele ka 2 miljonit dollarit investeeringuid. Kui küsisin, kuidas saaks president kasulik olla, ütles ta mulle, et räägi edaspidigi noortele, kui oluline on õppida reaalaineid. Olen seda seni teinud ja luban, et teen ka edaspidi,“ lisas president Ilves.