Kaplanid nõustavad ja annavad hingeabi PPA töötajatele; aga ka nende peredele, kes on sattunud raskustesse või läbi elanud traagilise sündmuse. Kui soovime hoolivat ja inimlikku politseid, peame uue peakaplan Valdo Lusti sõnul hoolima ja toetama ka neid, kes seda tööd igapäevaselt teevad.

„Kaplanid on osa politseinike ja piirivalvurite tööst ning teenivad oma kohalolekuga,“ sõnab Lust.

„Me kanname vormi, oleme paarimehed patrullis, sööme piiril sama suppi. Pakume inimestele tuge ja kuulame neid väljaspool kabinetti.“ PPA kaplaniteenistuses teeb igapäevaselt tööd kolm kaplanit, kelle ülesannete hulka kuulub ka näiteks surmateadete edastamine lähedastele.

PPA peadirektor Elmar Vaheri sõnul on kaplani roll politseis väga oluline. „Kõige tähtsamad on politseitöös inimesed - Eesti inimesed, keda me teenime ja politseinikud, kes seda tööd teevad. Turvalisust ei loo seadusetäht, sinivalge auto ega politseivorm, vaid turvalisust saab luua ainult lihast ja luust inimene. Kaplan hoiab meie inimesi, et nemad saaksid hoida, aidata ja päästa kõiki teisi,“ ütles Vaher.

Valdo Lust võtab ameti üle peakaplan emeeritus Jaan Jaanilt, kes suundub pensionile. Uue peakaplani ametisse seadmise talituse viib läbi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Pärast keskkooli lõpetamist 1992. aastal alustas Valdo Lust õpinguid Tartu Teoloogia Akadeemias. Tee akadeemias jäi poolikuks ning aastatel 1995-2001 jätkas ta õpinguid Usuteaduste Instituudis. Viieaastase pausi järel naasis Lust kaugõppes instituuti ja selle juures olevasse pastoraalseminari, kus omandas bakalaureusekraadi ja vaimuliku kutse. Samal ajal õppis ta ka Suurbritannias Leicester College’is inglise keelt.

Eestisse naasnuna läbis ta politseikaplani baaskoolituse, seejärel omandas Lust Sisekaitseakadeemia politseikolledžis politseihariduse. Pärast politseikooli lõpetamist oli Lust aastatel 2008-2010 Lõuna prefektuuris politseikaplan ning alates 2010. aastast politsei-ja piirivalvekaplan. Ta on kaasatud ka politsei läbirääkijate tegevusse.

Aastal 2012. kaitses ta Tartu Ülikooli avatud ülikooli õppes religiooniantropoloogia alal magistrikraadi. 10. mail 1997. aastal ordineeriti Lust diakoniks ja 11. juulil 2008 õpetajaks. Lusti teenistuskäik algas aastatel 1997-1999 Laatre koguduse diakonina. Aastatel 1997-2006 töötas Lust vaheldumisi Rõngu koguduse diakonina ning E.E.L.K teenistuses Suurbritannias, veetes seal kokku kolm aastat.

Alates 2001. aastast on Lust aktiivne Kaitseliidu liige ning on praegu I malevkonna kaplan. Tema sõjaväline auauste on lipnik ja politseiline auaste vanemkomissar. Lust on akadeemilise organisatsiooni korp! Fraternitas Liviensis liige. Ta on Lõuna prefektuuri segakoori Chorus Menticum üks asutajaliikmetest. Suurbritannia on tema elus endiselt olulisel kohal ja paar korda aastas käib ta Kesk-Inglismaal ja Londonis teenistusi pidamas ning koguduse liikmeid külastamas.