Meeleavaldusel nõutakse tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovskilt sekkumist ning süstalavahetuspunkti avamise plaani peatamist.

“Meie, Sitsi 28 elanikud, oleme kindlad, et suure elumaja esimene korrus ja hoov on väga vale koht süstlavahetuse ja narkomaanidele mõeldud keskuse jaoks ja ei nõustu Sotsiaalministeeriumi ja TAI plaaniga mitte mingil juhul,” seisab murelike elanike kirjas meediale.

Meeleavaldusel on peamiselt vene keelt kõnelevad kodanikud, kes hoiavad käes eestikeelseid silte ja plakateid süstlavahetuspunkti piketeerivate sõnumitega. Sitsi 28 korteriühistu esimehe Dmitri Griškuni kõne pidamine on tugeva tuule tõttu raskendatud, kõnekaardid lendavad pidevalt käest ära.

Rahvas hüüab ja sarjab järjepidevalt Ossinovskit. “Minister peab võtma vastutuse!” seisab ühel loosungil.

Tallinna Kopli noortemaja õppealajuhataja Milvi Israel oli samuti avaldusel koos oma kaastöötajaga. Noortemaja on Sitsi 28 kortermajas mõnesaja meetri kaugusel, sellest möödub 500 noort, kes noortemajja kokku tulevad. Noorimad huvihariduse saajad on Israeli sõnul 4-aastased. “Meil on juba lapsevanemad helistanud ja öelnud, et võtavad oma lapsed keskusest ära, sest ei julge neid sügisel siia saata,” rääkis Israel, “lapsed ja noored tajuvad ohte teisiti kui täiskasvanud ning me ei saa endale lubada, et meie lähistele kogunevad süstivad narkomaanid,”. Israel pakkus alternatiivse asukohana välja Kopli polikliiniku ruume.

Sitsi 28 korterühistu esimees Dmitri Griškun sõnas oma kõnes, et Sitsi selts ei saa usaldada ministeeriumit, mis ajas näpuga järge vaid oma Exceli tabelis. “Meil on igas trepikojas 3-4 lastega peret, siis teha siia narkomaanide kohtumispaik, kui lapsed õues mängivad,” rääkis Griškun. Tema hinnangul pole asi mitte ainult asjaolus, et punkt tuleb, vaid ka asjaolus, kuidas tuleb. “Meiega pole keegi suhelnud, instituut (tervise arengu instituut — H.N) kutsus meid rääkima ja ruume vaatama, kui need juba valmis olid. Tore küll, logistika on hea, narkomaan saab siia bussiga tulla, aga meie?” küsis esimees.

Tema meelest on vale lähenemine, et teha süstlavahetuspunkt piirkonna keskmesse. "Nüüd on nii, et seal kus enne liikus mõni üksik narkomaan, liigub päevas 30-40," sõnas Griškun.

Kohale olid tulnud nii Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid kui ka riigikogulane Märt Sults. Kaljulaid nentis, et süstlavahetuspunkti on piirkonda vaja, kuid ei oskanud välja pakkuda alternatiive. “Minu meelest oleks moodulmajade süsteem hästi toiminud, linn ja ministeerium peavad tegema rohkem koostööd," sõnas Kaljulaid.

Sults nägi probleemi laiemalt: "Kuidas on nii, et riik saab kontrollida salaviina tootmist, aga mitte fentanüüli tootmist, Eesti on kõva narko maa, kuid nii ei saa, et me lahkame ebamugavaid teemasid vägivaldselt,".