Peetri elanikud märkasid, et kevadist umbrohutõrjet tehakse sel aastal väga tugevate vahenditega juba mõne aja eest. Kohalikke ühendavas Facebooki grupis hakkasid järgemööda tekkima postitused, kus anti märku, et kellegi koer on jäänud haigeks, oksendab ning on uimane, teise lapsele oli tekkinud kummaline, seletamatu allergia.

Kiiresti viisid elanikud kokku, et tervisehädad on seotud kõrbenud pruunide laikudega, mis on tekkinud bussipeatuste ja tänavalaternate ümbrusesse Peetris ning Jüris.

Aastal 2016 sõlmis Rae vald haljasalade heakorra tagamiseks lepingu ettevõttega OÜ ÜLE, mis on kasutanud umbrohutõrjeks taimekaitsevahendit Rodeo XL. Vahend sisaldab glüfosaati - ainet, mille kohta alles hiljuti ilmus kohtulahend, mis tõestab, et glüfosaati sisaldavad taimekaitsevahendid on vähkitekitavate omadustega.

Rae valla esindajad on probleemi tunnistanud ning kaebuste tõttu teehooldusettevõttega kokku leppinud, et edaspidi taimekaitsevahendit umbrohutõrjeks ei kasutata. "Selgitame, et teenusepakkuja teostab töid vastavalt nende poolt valitud ja seadusega lubatud vahenditele - hankelepinguga ei ole vald neile pannud kohustuseks taimekaitsevahendite kasutamist ega seda ka ära keelanud," vahendas vald Facebookis.

Vallavanem Mart Võrklaev kommenteeris: "Meie eesmärk on olnud hoida avalik ruum korras, ilus ja hoodaltud ning arendada seda paremas suunas. Kahjuks oleme teehooldaja mõtlematu tegutsemise tagajärjel astunud nende eesmärkide saavutamise teel suure sammu tagasi."

Kuigi vallaesindajad lubavad, et jälgitud on kõiki ohutusnõudeid, alustas põllumajandusamet järelvalvemenetlust, mille käigus selgitatakse välja, kui ohtlik on Rodeo XL-i kasutamine inimestele ning milliseid tagajärgi võib see põhjustada ümbritsevale maale. Lisaks uuritakse meneltuse käigus, kas taimekaitsevahendit on kasutatud koolide ees või laste mänguväljakutel, sest need on kohad, kus glüfosaati sisaldavaid aineid ei või kasutada.

Täna kutsus kokku Rae vald ka ümarlaua, milles osalesid põllumajandusameti, OÜ ÜLE ning valla esindajad. Teehooldusfirma ÜLE juhatuse liige Marek Koit kommenteeris Delfile, et kohtumine olevat olnud viljakas.

"Mul on hea meel, et riiklikud instantsid on sekkunud nii kiiresti. Ootame huviga põllumajandusameti raportit, mis võiks laekuda juba uuel nädalal," avaldas Post lootust.

Pärides temalt, miks siis ikkagi umbrohutõrjeks kasutati vahendit, mis on Euroopa toiduohutusameti poolt kuulutatud genotoksiliseks, ei osanud ta vastata.

Umbrohutõrje kestis 7.-16. maini. 7. mail kasutati vahendit Assaku-Jüri kergliiklustee, Assaku-Uuesalu kergliiklus- ja sõidutee ümbruses. 9. mail Jüri tehnopargis, 15. mail Jüris (ringi teel ning Kalevi tehnopargis), 16.-17. mail Peetris, Assaku-Mõigu kergliiklusteel.