Peaminister Andrus Ansip kinkis kaitseväelastele Mati Õuna ja Hanno Ojalo koostatud raamatu "101 Eesti lahingut".

„Suur tänu teile kõige eest, mida Eesti jaoks teinud olete,“ ütles peaminister. „Hindan kõrgelt teie panust Eesti kaitsevõime tugevdamisel. Olen uhke Eesti kaitseväelaste üle, sest ise Afganistani külastades kuulsin kõikidelt liitlastelt eestlaste kohta vaid kiidusõnu ja tunnustust. Tänan ka kaitseväelaste lähedasi, kelle toetuseta oleks välismissioonil olemine veelgi raskem.“

Peastaabi ülem Peeter Hoppe kinnitas, et tagasiside meie sõdurite kohta on olnud positiivne. „Te olete muutnud maailma turvalisemaks,“ ütles kolonel Peeter Hoppe oma sõnavõtus tunnustades sõdureid, allohvitsere, ohvitsere selle raske töö eest kodust kaugel.

Kolonel Hoppe tunnistas, et kahjuks oleme selle tunnustuse eest maksnud ka rasket hinda. „Me ei tohi unustada neid, kes on ohverdanud tervise või andnud elu seda rasket ülesannet täites,“ ütles Hoppe. „Sõber toetab sõpra, kamraad hoiab kamraadi ka peale missiooni. Peagi valmiv veteranide poliitika kinnitab, et me ei jäta oma missioonisõdureid ka peale missiooni hätta,“ lisas kolonel.

Eesti kontingendi ülem Afganistanis major Antti Viljaste tänas peaministrit kutse eest vastuvõtule ja ütles: „Kaitseväelaste jaoks tähendab see eelkõige seda, et meie tööd ja panust on tähele pandud ning hinnatud ka meie riigi kõige kõrgemal tasemel.“

Estcoy-13 viis kuue kuu jooksul läbi ligi 900 domineerimispatrulli, mille käigus leiti ja tehti kahjutuks 78 isevalmistatud lõhkekeha, avastati 68 peidikut relvastuse, laskemoona, sidevahendite ja lõhkekehade valmistamise komponentidega.

Eesti kompanii osales kolmes Helmandi väekoondise operatsioonis, kaheksas lahingugrupi operatsioonis ja neljas Afganistani rahvusliku armee operatsioonis vastaste väljasurumiseks aladelt, mida antakse järjest üle Afganistani rahvuslikele julgeolekujõududele. Eesti kompaniil oli rotatsiooni jooksul kokku üle 50 erineva tulekontakti vastasega. Kuue kuu jooksul kasvas Estcoy opereerimisala 70 ruutkilomeetri suuruseks.

Estcoy-13 rajas rotatsiooni kestel neli kontrollpunkti ning mehitas üheaegselt kõige rohkem viit kontrollpunkti. Kaks kontrollpunkti andis Estcoy üle Afganistani julgeolekujõududele.

Teenistuse lõpetanud Estcoy-13 teenis kokku kahe erineva lahingugrupi koosseisus. Tema ülesandeks oli hoida ja laiendada oma opereerimisala, kaitsta kohalikku elanikkonda kogu oma vastutusala piires, hoida ala puhtana isevalmistatud lõhkekehadest ja vastase võitlejatest, toetada ülesehitustöid regioonis.