Rahvusülikooli 100. aastapäeva puhul pidas valitsus seekord istungi Tartu ülikoolis.

Sellele järgnenud pressikonverentsil andsid peaminister Jüri Ratas, keskkonnaminister Rene Kokk (EKRE), justiitsminister Raivo Aeg (Isamaa) ning haridus- ja teaduminister Mailis Reps (KE) ülevaate istungi päevakorras olnud teemadest ja vastuseid päevapoliitilistele küsimustele.

Peaminister Ratas ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) peadirektori Kaur Kajaki väidetavat survestamist Aidu tuulepargi teemal kommenteerides, et ameti juht kinnitas talle, et Martin Helme (EKRE) ega tema nõunik ei sekkunud kaitseminister Jüri Luige (Isamaa) töövaldkonda. "Arutelu all olid erinevad nägemused, kuidas seda menetleda," selgitas Ratas.

Ta ei nõustunud siseminister Mart Helme (EKRE) eilse väljaütlemisega, et riigikogu ametnik ei peaks kahtlastest asjadest riigisekretäri või prokuratuuri teavitama. "Kui ametnik tunneb, et on poliitilisi sekkumisi, siis loomulikult tuleb sellest teada anda."

Kommenteerides tänast uudist, et endine maaeluminister Mart Järvik (EKRE) leidis enda kabineti laest elektroonilise pealtkuulamisseadme, soovitas justiitsminister Aeg õiguskaitseorganite poole pöörduda. "Kui on tõesti hirm, et keegi on ebaseadusliku pealtkuulamisvahendi tööruumidesse paigaldanud, siis ma soovitan pöörduda meie õiguskaitseorganite poole. Väga head spetsialistid, kes julgeolekukontrolli tööruumides oskavad teha, on kaitsepolitseimetis ja välisluureametis," rääkis Aeg.

Küsimusele, kas abi võiks olla ka riigikogu esimehe Henn Põlluaasa (EKRE) lutikatõrjeseadmest, Aeg vastata ei osanud ja soovitas endiselt riiklike institutsioonide poole pöörduda.

Peaminister Ratas kinnitas, et tema tööruumides temale teadaolevalt lutikaid ei ole.

Aeg: oma riigi vastu kuriteo toime pannud isikuid ei tohiks ennetähtaegselt vabastada

Justiitsminister ütles tänase uudise, et riigireetur Herman Simm vabastatakse ennetähtaegselt vanglast, valguses, et tema arvates ei tohiks isikud, kes on oma riigi vastu kuriteo toime pannud, sooritanud inimsusevastase kuriteo või koguni genotsiidi või terrorikuriteo, mitte mingil juhul saada vabaks ennetähtaegselt.

Teise kategooriana tõi ta välja isikud, kes on korduvalt toime pannud raske seksuaalkuriteo, kuriteo alaealise suhtes või tapnud korduvalt inimesi. "Kui on näha, et need sotsiaalporgrammid jne, ei mõju, siis inimene ei tohi saada vabaks enne, kui karistus on kantud. See on minu hoiak," ütles Aeg ja lisas, et valmimas on seaduseelnõu väljatöötamise kavatsus, mis saadetakse mõne aja pärast huvigruppidele ja teistele ministeeriumitele.