Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnul on kogu projekt alles planeerimisjärgus ning kindlatest kuupäevadest on veel vara rääkida. "On tekkinud olukord, kus 44 asutust asuvad vähemalt eelmise aasta andmete järgi 23-l erineval aadressil ja Riigi Kinnisvara AS-l on plaan koondada kõik riigiasutused ühte majja kesklinna," ütles Kosenkranius. "Täna on tegemist ikkagi detailplaneeringu algatamisega. RKAS tuli tutvustama enda mõtet ja ideed linnavalitsusele; selgitama, et nad soovivad sellise detailplaneeringu algatada."

Kosenkraniuse kinnitusel on "Riigimaja" ehitamine või mitteehitamine riigi kätes. "Seda otsustab vabariigi valitsus, kas ta RKASele vastavad vahendid eraldab ja millal see ehituseks läheb. Täna on lihtsalt tegemist detailplaneeringu algatamise mõttega."

Linnavalitsus annab Riigimaja projektile rohelise tule. "Meie arvates on see mõistlik. Oleme ise linna keskust arendades mõelnud, et kuna 2017. või 2018. aastal kolivad politsei ja päästeamet kesklinnast välja Tammsaare tänava äärde, kuhu neile ehitatakse uus linnak, siis mõistlik on, et see kesklinna ala, mis jääb tühjaks, asustataks uue hoonega, kus on võimalik inimesel kõik oma asjad korda ajada," kommenteeris abilinnapea.

Kesklinn saab uue näo

"Riigimaja" loodaks Kosenkraniuse kinnitusel kesklinna bussijaama kõrvale. Uue hoone ehitamiseks tuleks lammutada endine kutsekooli hoone, mis hetkel seisab tühjana. Kuna Pärnu linn remondib järgmisel õppeaastal Koidula gümnaasiumi riigigümnaasiumiks muutumise tõttu, paigutatakse Koidula õpilased järgmiseks õppeaastaks kõnealusesse endisesse kutsekooli. Järgmise õppeaasta lõppedes jääb see hoone aga tühjaks ning RKASel oleks vabad käed see lammutada. "Praegu on see kutsekooli hoone niikuinii amortiseerunud, nii et selle asemele oleks mõistlik küll midagi muud ehitada," ütles Kosenkranius.

Esmase detailplaneeringu järgi oleks Riigimaja näol tegemist suure hoonekompleksiga, mis kujutaks endast mitut vahetänavatega eraldatud kuni kaheksakordset majaosa, mida ühendaksid omavahel galeriid. Lisaks kuuluks maja juurde veel terrass, paviljonkohvik ning kahekorruseline praegu olemasoleva maja rekonstruktsioon.

Ehkki Pärnu mõistes on tegemist pea hiiglasliku kompleksiga, ei hakka see abilinnapea hinnangul linna üldpilti segama. "Praegune idee on ehitada umbes sama kõrge maja, kui seda on seal kõrval asuv Pärnu hotell, mis on samuti kaheksakorruseline," kommenteeris ta. "Kui sinna kõrvale sama kõrge hoone tuleb, siis see nüüd küll ekstraordinaarset ei ole. See selgub alles planeeringu käigus lõplikult, kui suur see maja mahuliselt saab olema. Täna on ta lihtsalt mõtete tasandil," lisas ta.

Esialgse plaani järgi koliksid uude uhkesse majja kõik riigiasutused kaasaarvatud maavalitsusega. Linnavalitsusel Kosenkraniuse kinnitusel enda praegusest pesast lahkumise plaani pole.

Tänasel Riigimaja detailplaneeringut puudutaval nõupidamisel osalesid Pärnu linna- ja maavanem ning linnavalitsuse osakondade juhatajad ja vastutavad spetsialistid.

Vaata allolevast galeriist pilte tänasest nõupidamisest ja endisest kutsekooli hoonest, mille asemele Riigimaja ehitatada plaanitakse.