Välisminister Urmas Paet ütles metropoliit Illarionile, et kõik 2002. aastal sõlmitud kavatsuste protokollis nimetatud pühakojad on tänaseks Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule 50 aastaks hoonestusõigusega üle antud. Samuti märkis välisminister, et kogudustele on loodud igati soodsad võimalused tegutsemiseks, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

„Eesti riik toetab kõiki Eestis tegutsevaid kogudusi võrdsetel alustel. Muinsuskaitse ameti ja siseministeeriumi kaudu oleme panustanud ka kirikute kordategemisse ja alates 2003. aastast on Moskva patriarhaadile alluvate koguduste ning pühakodade hoonete korrastamist toetatud ühtekokku üle 10 miljoni krooniga,“ sõnas välisminister ja lisas, et Eesti on avatud jätkuvaks dialoogiks.

Välisminister Paet märkis kohtumisel ka, et Pühtitsa kloostri Jumalaema Uinumise peakiriku 100. aastapäev on oluline sündmus nii õigeusklikele kui ka kogu Eesti multikultuursele ühiskonnale. „Lisaks religioossele tähtsusele on Pühtitsa klooster ka ajalooline ja kultuuriline mälestusmärk ning vaimne keskus Eestis,“ ütles ta.

Eesti ja Venemaa vahelistest kontaktidest rääkides tõdesid välisminister Paet ja metropoliit Illarion, et inimestevaheline suhtlemine ning kultuuri- ja hariduskoostöö on riikide vahel viimastel aegadel elavnenud.

Välisminister Paet tõi näiteks mitmeid sel suvel Eestis toimunud Moskva teatrite esinemisi ja kontserte. „Peagi algav teatrifestival „Kuldne Mask“ toob Eestisse taas põnevaid etendusi Venemaalt. Sellel nädalal tutvustab Tallinna Ülikooli delegatsioon Moskva ülikoolides ja Väliskirjanduse Raamatukogus Juri Lotmani monograafiat „Kultuuri ettearvamatud mehhanismid“,“ tõi Paet näiteid mitmekesiste kultuurikontaktide kohta.

„Järgmise aasta oluline sündmus on aga kindlasti Jaani kiriku avamine Peterburis,“ sõnas välisminister.