President Kersti Kaljulaid, siseminister Mart Helme ja Päästeameti peadirektor Kuno Tamearu andsid täna Pärnu kontserdimajas aumärke üle.

Elupäästemedaliga tunnustati tänavu 70 inimest. Lisaks päästjatele, kiirabitöötajatele ja politseinikele ning teistele päästevaldkonna töötajatele oli nende seas ka 15 eraisikut. Näiteks sai elupäästemedali 11-aastane Emma Semjonova, kes päästis juulis väikese õe ja vennad põlevast korterist. Emma kangelasteost loe lähemalt siit.

11-aastane Emma Semjonova sai elupäästjamedali.

Teismeline Otto Jaasi-Tamm päästis uppuja

2. juulil oli 16-aastane Otto Jaasi-Tamm koos sõbraga Tartumaal Elvas Verevi järves ujumas. Purdel olles kuulis ta, et üks poiss on põhja vajunud. Pikemalt mõtlemata hüppas Otto osutatud kohas sügavasse vette, kust 3-4 meetri sügavuselt leidis põhja vajunud poisi, kelle ta veepinnale tõmbas. Otto Jaasi-Tamme julge ja kiire tegutsemine päästis inimese elu.

Päästjate tunnustamine Pärnu kontserdimajas

72-aastane Juhan Paalo päästis 90-aastase naise elu

17. mail märkas 72- aastane Juhan Paalo Pärnu jões 90-aastast uppumisohtu sattunud vanaprouat. Juhan tormas kohe vette ning hoolimata tugevast voolust sai ta naise kätte ja toimetas ta kaldale ning kattis riietega. Kiirabi saabudes oli naisterahvas teadvuseta. Juhan Paalo spordimehelik ja kiire reageerimine päästis naise elu. Juhan Paalo on Eesti sõudja ja 36-kordne Eesti meister.

Juhan Paalo.

Neljas päästetud elu tõi Jevgeni Novikovile eriklassi medali

Esmakordselt ajaloos anti välja elupäästja medali eriklass, mille pälvis Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Jevgeni Novikov. Elupäästja medali eriklass antakse välja alates neljandast elupäästmisest. Jevgeni Novikovi on elupäästja medaliga tunnustatud varasemalt 2011., 2015. ja 2017. aastal.

Juunis reageeris Pärnu päästekomando väljakutsele Pärnu linnas, kus ühiselamu tüüpi maja 3. korruse korteri aknast tuli välja paksu musta suitsu.

Suitsusukelduslüli koosseisus Jevgeni Novikov ja Artur Klein said ülesande alustada suitsusukeldumist ja otsida kannatanuid ning likvideerida põleng. Korter oli üleni prahti täis, mis oluliselt kiirendas põlengut ja raskendas päästjate tegutsemist. Oskusliku ning kiire tegutsemise tulemusena leiti korterist teadvuseta meesterahvas. Päästjad tõid ta korterist välja ning andsid meedikutele üle. Tänu kiirele ja oskuslikule tegutsemisele õnnestus mehe elu päästa.

Jevgeni Novikov.

Tõnno Sikk on tänavu päästnud kaks elu

Lääne päästekeskuse Pärnu korrapidamisgrupi vanemoperatiivkorrapidaja Tõnno Sikk sai elupäästja II klassi medali. Ta on tänavu päästnud kaks elu.

28.veebruari hilisõhtul reageerisid Pärnu päästjad Lille tänavale, kus sotsiaalmajas on tulekahju ja majas elab palju liikumisvõimetuid inimesi. Sündmusele reageerinud vanemoperatiivkorrapidaja Tõnno Sikk koos meeskonnavanem Heigo Endeniga hakkasid kiirelt korterites olevaid inimesi otsima ja akna kaudu välja tooma. Oskusliku ja kiire tegutsemisega suutsid Tõnno Sikk ja Heigo Enden korteritest välja kaks inimest, kes ei oleks suutnud sealt mingil juhul kõrvalise abita väljuda.

22. mai hilisõhtul reageeris Pärnu vanemoperatiivkorrapidaja Tõnno Sikk tulekahjule Pärnu linnas Liiva tänaval, kus ühes korteris oli toidukõrbemine ning elaniku elu ohus. Tõnno Sikk nägi, et sündmuskohal oli kohal kiirabi, kelle autojuhiks oli Pärnu päästekomando meeskonnavanem Jüri Hiiesalu. Hinnates olukorda ronis Jüri Tõnno õlgadele ning surus jõuga akna sisse. Jüri sisenes käega hingamisteid kaitstes suitsu täis korterisse. Talle järgnes 1,5 korruse kõrgusele hüpanud Tõnno Sikk. Tugevas joobes inimene magas magamistoa põrandal ning polnud võimeline iseseisvalt väljuma, mehed tassisid kannatanu korterist välja ja andsid kiirabiarstide hoole alla. Sellistel sündmustel on kannatanuni jõudmine määrava tähtsusega, seega oli võetud risk igati asjakohane.

Tõnno Sikk.

Armin Karu päästis lämbumisohus naise

4. augustil oli Armin Karu tegemas ehitustöid Võrumaal, kui majaperenaine mesilaste käest nõelata sai ning tema seisund järsult halvenes. Kui Armin juhtunust teada sai, jooksis ta kohe kannatanu juurde, kes oli juba oma autos juhiistmel teadvuseta. Ta tõstis naise kõrvalistmele ja sõitis kiiresti Võrru Lõuna-Eesti Haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus naine abi sai. Tänu Armini kiirele tegutsemisele õnnestus naise elu päästa.

Armin Karu.

Kaupo Parve, Madis Praks ja Veiko Volar päästsid kajakiõnnetusse sattunu

05. augustil 2019 toimus merepäästesündmus Kolga lahes, kus madaliku lähedal läks ümber kajak ning vette kukkunud meesterahvas vajas kiiret päästmist. MTÜ Salmistu Paadimehe SRU sai Merevalvekeskuselt kõne, mille peale kutsusid nad kiiresti kokku meeskonna ja suundusid koos päästepaadiga Salmistu sadamasse. Koostöös päästeti külmast veest alajahtumise tunnustega mees, kes anti viivitamatult üle kiirabile. Tänu meeskonna kiirele reageerimisele päästeti hädas olev mees väga eluohtlikust situatsioonist.

Kaupo Parve.
Madis Praks.
Veiko Volar.

Alexander Volkov päästis sotsiaalmaja elanikud

08.11.2019 kell 03:53 puhkes Jõhvi linnas sotsiaalmajas tulekahju. Sel päeval oli sotsiaalmajas kõik tavapäevane ja korrapidajana oli valves Alexander Volkov.

Kell 03:50 rakendus sotsiaalmajas automaatne tuletõrjealarm. Korrapidaja Alexander läks kontrollima anduri rakendumise põhjust. Ta proovis avada selle korteri ust, kus andur oli tööle läinud, kuid uks oli lukus. Koridor oli tulekahju tundemärkideta ja suitsulõhna ka polnud. Ta tõi varuvõtme ning avas samal ajal sotsiaalmaja välisukse, et vajadusel saaksid reageerijad kohe appi tulla. Alexander naasis toa juurde, kus suitsuandur häiret andis ning lõpuks õnnestus tal uks avada. Tuba oli suitsu täis ning rakendusid ka koridoris olevad suitsuandurid.

Alexander Volkov.

Läbi suitsu nägi Alexander toas viibinud inimest. Kannatanu oli põlevast voodist küll välja saanud, kuid oli jäänud koridori põrandale liikumatult maha. Alexander tõmbas maas lamaja kiiresti toast välja ja viis samal korrusel olevale üldkasutatavale rõdule värske õhu kätte.

Peale seda käivitas ta üldtulekahju häirekellad. Aleksander pöördus kannatanu juurde tagasi ja nägi, et kannatanu hakkas kergelt toibuma ning sai aru, et kannatanu hingab. Pärast päästetu seisundi kontrollimist alustas Alexander teiste sotsiaalmaja elanike evakueerimisega. Kokku evakueeriti majast 20 inimest.

Päästjate saabumisel andis ta kiire ülevaate toimunust ning hetkeolukorrast. Päästjad kontrollisid hoone üle põhjalikult ning kustutasid lõplikult tulekahju. Tänu Alexander Volkovi kiirele ja oskuslikule tegutsemisele said kõik Jõhvi sotsiaalmaja elanike elud päästetud.

Kolme inimest tunnustati silmapaistva panuse eest päästeteenistusse

Päästeteenistuse kuldristi pälvisid hindamatu panuse eest päästevaldkonda Päästeameti nõunik Indrek Ints, Pärnu päästekomando komandopealik Jaanus Saar ning Põhja päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhtivinspektor Jelena Sibul.

Päästeteenistuse kuldrist antakse ulatuslike ja keerukate päästetööde juhtimise või silmapaistvate teenete eest päästealal, samuti kauaaegse eeskujuliku teenistuse eest päästeasutuses.

Päästeteenistuse aumärke on antud välja alates aastast 1998. Aumärke antakse üle kaks korda aastas: Eesti Vabariigi sünnipäeva ajal veebruaris ja organiseeritud tuletõrje aastapäeva ajal septembris.

Tunnustatute nimekiri

Elupäästja eriklassi medal


1. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Jevgeni Novikov


Elupäästja I klassi medal


1. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando meeskonnavanem Roland Sünt



Elupäästja II klassi medal


1. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando meeskonnavanem Jüri Hiiesalu


2. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu korrapidamisgrupi vaneopratiivkorrapidaja Tõnno Sikk


3. Päästeameti Lääne päästekeskuse Haapsalu päästekomando päästja Jaanek Reppo


4. Päästeameti Põhja päästekeskuse kesklinna päästekomando päästja Anton Levkovitš


5. Päästeameti Põhja päästekeskuse Lilleküla päästekomando päästja Garry Kruusma


6. Päästeameti Põhja päästekeskuse Keila päästekomando päästja Innar Sõrmus


7. Päästeameti Põhja päästekeskuse kesklinna päästekomando päästja Juri Babkin


8. Päästeameti Ida päästekeskuse Kohtla-Järve päästekomando päästja Jüri Simoniš


9. Päästeameti Ida päästekeskuse Kiviõli päästekomando päästja Aleksandr Bolšakov


10. Päästeameti Ida päästekeskuse Jõhvi päästekomando päästja Jevgeni Borissov


11. Päästeameti Põhja päästekeskuse Muuga päästekomando päästja Peeter Sermat


12. Vabatahtlik merepäästja Madis Praks



Elupäästja III klassi medal


1. Häirekeskuse Põhja keskuse peaspetsialist/protsessijuht Tiina Karpin


2. Eraisik Kalle Kasemaa


3. Eraisik Targo Pärnamets


4. Eraisik Piia Mai Kasemaa


5. Eraisik Evelin Ots


6. Eraisik Mart Raukas


7. Eraisik Marlen Ojaste


8. Eraisik Juhan Paalo


9. Endine Pärnu päästekomando päästja Kaarel Sisask


10. Päästeameti Lääne päästekeskuse Türi päästekomando päästja Kalev Kallas


11. Päästeameti Lääne päästekeskuse Türi päästekomando päästja Rene Põllu


12. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando meeskonnavanem Heigo Enden


13. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando meeskonnavanem Raico Irmann


14. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Sten Liivaste


15. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Kristjan Aru


16. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Artur Klein


17. Päästeameti Lääne päästekeskuse Risti päästekomando päästja Urmis Põld


18. Päästeameti Lääne päästekeskuse Risti päästekomando päästja Urmas Kolga


19. Päästeameti Lääne päästekeskuse Kilingi-Nõmme päästekomando meeskonnavanem Haivar Kielas


20. Päästeameti Lääne päästekeskuse Kilingi-Nõmme päästekomando päästja Rait Juhkamsoo


21. Päästeameti Lääne päästekeskuse Kilingi-Nõmme päästekomando päästja Nils Grün


22. Päästeameti Põhja päästekeskuse Muuga päästekomando meeskonnavanem Maksim Jevdokimov


23. Päästeameti Põhja päästekeskuse Nõmme päästekomando päästja Karol Eimla


24. Tallinna Kiirabi välijuht Priit Paju


25. Päästeameti Põhja päästekeskuse Keila päästekomando päästja Raido Vitsmaa


26. Eraisik Toomas Vabrit


27. Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Alvar Prints


28. Eraisik Sören Silm


29. Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Jevgeni Bõstrov


30. Päästeameti Ida päästekeskuse Kohtla-Järve päästekomando meeskonnavanem Stanislav Gruzdev


31. Jõhvi Sotsiaalmaja korrapidaja Alexander Volkov


32. Päästeameti Ida päästekeskuse Jõhvi päästekomando rühmapealik Deniss Petrov


33. Päästeameti Ida päästekeskuse Jõhvi päästekomando päästja Urmas Saupõld


34. Politsei- ja Piirivalveameti Ida prefektuuri teabebüroo operatiivkeskuse eriettevalmistuse instruktor Tõnis Neiland


35. Päästeameti Ida päästekeskuse Kiviõli päästekomando meeskonnavanem Nikolai Põld


36. Päästeameti Ida päästekeskuse Sillamäe päästekomando päästja Sergei Pöllä


37. Päästeameti Ida päästekeskuse Sillamäe päästekomando päästja Deniss Konksi


38. Päästeameti Ida päästekeskuse Sillamäe päästekomando meeskonnavanem Indrek Kuusk


39. Päästeameti Ida päästekeskuse Sillamäe päästekomando päästja Ivar Olesk


40. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Alatskivi päästekomando meeskonnavanem Ain Lauga


41. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Alatskivi päästekomando päästja Dmitri Kohtov


42. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Valga päästekomando päästja Ranno Lall


43. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Valga päästekomando päästja Aare Joakit


44. Eraisik Otto Jaasi-Tamm


45. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Võru päästekomando päästja Mart Mandel


46. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Võru päästekomando päästja Mihkel Liping


47. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Võru päästekomando päästja Sven Lätt


48. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Alatskivi päästekomando päästja Margus Nikitkin


49. MTÜ Pala Tuletõrje Seltsi vabatahtlik päästja Ülar Kuslap


50. Vabatahtlik merepäästja Elvis Andersoo


51. Eraisik Valeri Postanogov


52. Vabatahtlik merepäästja Kaupo Parve


53. Vabatahtlik merepäästja Veiko Volar


54. Konsulaarnõunik Eesti Vabariigi suursaatkonnas Varssavis Tiina Tarkus


55. Eraisik Armin Karu


56. Eraisik Emma Semjonov


Päästeteenistuse kuldrist


Päästeteenistuse Kuldristist antakse ulatuslike ja keerukate päästetööde juhtimise või silmapaistvate teenete eest päästealal, samuti ka kauaaegse eeskujuliku teenistuse eest päästeasutuses.


1. Päästeameti nõunik Indrek Ints


2. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando komandopealik Jaanus Saar


3. Päästeameti Põhja päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhtivinspektor Jelena Sibul


Päästeteenistuse hõberist


Päästeteenistuse Hõberist antakse keerukate päästetööde juhtimise või silmapaistvate teenete eest päästealal.


1. Tallinna Linnavalitsuse Põhja-Tallinna linnaosa vanem Peeter Järvelaid


2. Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela


3. Häirekeskuse Lõuna keskuse logistik Pille Kallavus


4. Sisekaitseakadeemia Päästekolledži kriisireguleerimise ja tuleohutuse õppetooli lektor Kadi Luht-Kallas


5. Päästeameti päästetöö osakonna nõunik Aivar Kilp


6. Endine Saaremaa vallavanem Madis Kallas


7. Päästeameti Põhja päästekeskuse kesklinna päästekomando komandopealik Hengo Metsaru


8. Kaitsepolitseiameti töötaja Andres Kangur


9. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Elva päästekomando komandopealik Andres Smirnov


10. SA Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets


11. Kõrgessaare vabatahtliku päästekomando pealik Jaanus Valk


Päästeteenistuse medal


Päästeteenistuse medal antakse keerukatel päästetöödel ülesnäidatud vapruse eest või teenete eest päästealal.


1. Häirekeskuse Lõuna keskuse logistik Sirli Tasa


2. Häirekeskuse Lõuna keskuse päästekorraldaja Ilona Solnik


3. Häirekeskuse Lääne keskuse logistik Ave Oskar


4. Sisekaitseakadeemia Päästekolledži nõunik Kelly Vaabel


5. Riigikogu Riigikaitsekomisjoni nõunik-sekretariaadijuhataja Aivar Engel


6. Päästeameti personali ja asjaajamise osakonna personalitöö talituse peaspetsialist Keiu Silm


7. Eraisik Jana Ristimets


8. Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnumaa päästepiirkonna korrapidamisgrupi vanemoperatiivkorrapidaja Margo Lääts


9. Päästeameti Lääne päästekeskuse Haapsalu korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Andrus Eltmaa


10. MTÜ Vabatahtlik Reservpäästerühm vabatahtlik päästja Andres Sullakatko


11. Päästeameti Põhja päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Anneli Antsman


12. MTÜ Raasiku Tuletõrjeühing vabatahtlik päästja Harri Aljasmäe


13. Päästeameti Põhja päästekeskuse Nõmme päästekomando meeskonnavanem Holger Enok


14. MTÜ Vabatahtlik Reservpäästerühm vabatahtlik päästja Kaija Salk


15. Hüüru vabatahtliku päästekomando päästja Mati Leivategija


16. MTÜ Aegviidu Päästeselts vabatahtlik päästja Reimo Noor


17. Päästeameti Ida päästekeskuse Sillamäe päästekomando meeskonnavanem Nikolai Tulženko


18. Päästeameti Ida päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Irina Belik


19. Tartu valla vallavanem Jarno Laur


20. Maanteeameti ekspert Reesi Efert


21. SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni juht Meelis Kivi


22. Kaitseliidu Valgamaa maleva noorteinstruktor Kaimo Vahtra


23. Tartumaa Omavalitsuste Liidu rahvatervise- ja turvalisuse nõunik Lea Saul


24. Karksi-Nuia vabatahtliku päästekomando vabatahtlik päästja Vello Lusti


25. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Mõniste päästekomando päästja Kaido Mändmaa


26. Päästeameti Lõuna päästekeskuse Annelinna päästekomando päästja Jüri Koppel


27. Päästeameti Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Tom Aas


28. Tori vallavanem Lauri Luur