Koalitsioonilepingu avamine on lubadus, millega Ossinovski sai erakonnasiseses konkurentsis võidu eelmise SDE esimees Sven Mikseri üle. Peale erakonna esimeheks saamist on Ossinovski rääkinud vajadusest koalitsioonilepingut avada, aga koalitsioonikaaslased on selle mõtte leigelt vastu võtnud.

IRL ei ole konkreetset seisukohta sotside algatuse suhtes võtnud. Reformierakond on aga teatanud, et suurem osa sotside mõtetest koalitsioonilepingu täiendamise kohta on vanas koalitsioonilepingus juba olemas. Mis puudutab aga sotside mõtet tõsta tulumaksumäära 3-4 protsenti, et selle arvelt tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni suurendada, siis sellega pole nõus ei Reformierakond ega IRL, sest tulumaksu tõus on nende jaoks välistatud.

Sotsid peavad aga just tulumaksuvaba miinimumi tõstmist oluliseks sammuks palgavaesuse vastu võitlemisel ja otsustasid eile, et nemad jätkavad võitlust selle tõstmiseks. Selleks erakonnajuhid täna kohtusidki, et arutada, kuidas edasi minna. Nii Rõivas kui Tsahkna on väljendanud valmisolekut Ossinovski mõtteid tõsiselt arutada.