Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialisti Krista Saariku sõnul võivad kiirgusallikatega kokku sattuda detektoristid ehk inimesed, kes käivad metalliotsijaga metsades sõjaaegset kraami otsimas. Aeg-ajalt võib kiirgusallikaid näha ka vanakraamilaatadel. „Inimesed ei pruugi arvatagi, et põneva välimusega vanemat tüüpi suitsuandur või helendava skaalaga kompass võiks endast ohtu kujutada,“ ütles Saarik.

Nõukogude Liidus kasutati laialdaselt suitsuandureid, milles asuv kiirgusallikas sisaldas radioaktiivset isotoopi Pu-239 või Am-241. Allika kiirgusvoo katkemine oli aluseks suitsu tuvastamisel ja alarmi käivitamisel. Samuti kasutati omal ajal laialdaselt fluorestseeruvate käekellade, lennukite pardanäidikute ja muude pimeduses helendavate mõõteriistade sihverplaatide valmistamisel radioaktiivset isotoopi Ra-226 sisaldavat luminofoorvärvi.

1990. aastate esimesel poolel toimus paljude tööstusettevõtete erastamine ja korduv edasimüümine, nende tegevuse seiskumine ja kontrollimatu äri vanametalliga, mistõttu võib Eestis omanikuta kiirgusallikaid leida üsna tihti. Samuti võivad kiirgusallikad Eestisse sattuda naaberriikidest, kuna kõikides piiriületuskohtades ei ole vastavaid tuvastusseadmeid ning hästi varjestatud kiirgusallikas võib teinekord ka nende poolt tuvastamata jääda.

Kui kellegi valduses on kiirgusallikaid või keegi on märganud midagi kahtlast, mida võib pidada kiirgusallikaks, tuleb leiust kuni 6. detsembrini 2019 teavitada radioaktiivsete jäätmete käitlejat ASi A.L.A.R.A. telefonil 6741 366 või e-posti aadressil alara@alara.ee

Teavitajaga võetakse ühendust esimesel võimalusel ning lepitakse kokku aeg, millal AS A.L.A.R.A. töötajad kiirgusallikale järele tulevad. NB! Kindlasti ei tohi kiirgusallikat ise transportida. AS A.L.A.R.A. korraldab kogutud jäätmete veo Paldiski radioaktiivsete jäätmete käitluskeskusesse ning nõuetekohase käitlemise ja ladustamise vahehoidlas.

Kampaaniat korraldab Keskkonnaministeerium koostöös AS A.L.A.R.A ja Päästeametiga.

Kiirgusallikate kogumise kampaaniat on tehtud varasemalt neljal korral ning viimati 2015. aastal