Täna hommikul võis sadamas D-terminalis näha, kuidas politsei-ja piirivalveametnikud teostavad isikukontrolli kaitsevahenditeta. Meestel polnud käes kindaid ja ees maske ning kohe tekkis ka küsimus, kas ja kuidas need eesliini inimesed end kaitsevad. Sama vaatepilt avanes ka naiskodukaitsjate puhul. Ometi on eesliini töötajad - eelkõige arstid aga ka praegu kehtestatud erakorralise olukorra puhul politseinikud - kõige suuremas ohus.

Politsei-ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Janne Pikma kinnitas, et PPA töötab selle nimel, et inimesed teaksid võimalikult hästi terviseameti üldiseid suuniseid ning politseitöös tähtsaid põhimõtteid enda ning teiste nakkuse eest kaitsmisel. “Kohustust kanda kummikindaid või maski ei ole, kuid oleme oma töötajaid juhendanud, mille osas tähelepanelik olla, kuidas käituda haigussümptomitega inimesega ning kuidas hoida oma töövahendid ja pinnad võimalikult puhtana,” ütles Pikma. “Viiruse leviku tõkestamiseks juhendame kõiki oma inimesi ning tagame ametnike käte puhastamiseks ja tervise hoidmiseks vajalikud vahendid.”

Nagu kõigile teistele inimestele, paneb politseijuht ka oma inimestele südamele, et kõige olulisem on pesta sagedasti käsi seebiga. “Lisaks kätepesule soovitame regulaarselt avalikus või paljukäidavas kohas (sh piiripunktis) kasutada desinfitseerimisvahendit, millega oleme oma välitööd tegevad ametnikud varustanud. Kasutada võib ka kummikindaid, kuid neid tuleks sel juhul pidevalt vahetada või omakorda desinfitseerida,” lisas Pikma.

Haigussümptomitega inimestega kokkupuutumisel on politsei-ja piirivalveametnikke instrueeritud hoidma piisavat distantsi ning kasutama maski ja kummikindaid. “Samuti tuleks anda mask haigele,” viitas Pikma veel ühele olulisele nüansile.

Pikma kinnitas, et PPA hoonetes on kõik vajalikud isikukaitsevahendid olemas, vajadusel hangitakse neid juurde.