Riigikogu esimees Ene Ergma toonitas noortefoorumil peetud tervituskõnes, et  foorumil tegeletakse väga tõsiste, noorte elu puudutavate küsimustega. 

Ergma sõnul on tervitatav, et noored esitavad haridussüsteemis otseste osalejatena oma nägemuse, kuidas tuleks kontrollida õpilaste teadmisi. Ta nõustus eelfoorumitel väljatoodud mitme mõttega, mis puudutavad õpilaste loovuse soosimist ja praktiliste küsimustega hakkama saamist, kuid rõhutas ka, et ei maksa alahinnata faktipõhist teadmiste kontrolli.

Ergma tuletas meelde, et elus edu saavutamiseks on vaja omandada ikkagi rikkalik teadmistepagas, eriti arvestades, millistel suundadel Eesti enim häid spetsialiste vajab. Ergma arvates võiksid kõik gümnasistid kindlasti sooritada lõpueksami matemaatikas, mis on loodusteaduste alus ning kirjutada kirjandi. Ta rõhutas, et kui räägime palju keele ja kultuuri säilimisest, mis on meie põhiseaduslik ülesanne – siis on normaalne, et tulevane keele edasikandja oskab oma gümnaasiumiõpingutele joont alla tõmmates väljendada ennast selgelt nii suuliselt kui ka kirjalikult.

Riigikogu esimees märkis, et iga-aastase noorte parlamendiistungiga tähistatakse ÜRO lapse õiguste konventsiooni vastuvõtmist 1989. aastal. Kuid mõte lasteparlamendi korraldamisest tekkis palju vanem. Selle tõi esile laste õiguste küsimusele palju tähelepanu pööranud poola-juudi kirjanik ja pedagoog Janus Korczak, kes elas aastatel 1878 kuni 1942. Ergma rõhutas, et teda on Korczaki töö puhul köitnud just õigustega kaasneva vastutuse rõhutamine - asi, mida tänapäeva lapsed kipuvad unustama.

Ergma kinkis tänase noorteparlamendi esimehele Kadi Rohtlale, Eesti Õpilasesinduste juhile Liina Hirvele ja Lastekaitse Liidu noortekogu juhile Gertha Teidla-Kunitsõnile Janus Korczaki raamatu "Kuningas Macius". Ergma selgitas, et selles raamatus kujutleb kuningas Macius, kes on äsja isa asemel kuningaks tõusnud laps, et riigijuhtimine on lihtne ja roosiline tegevus – kappamine valgel hobusel rahva rõõmuhõisete saatel. Ergma sõnul pole selles osas tänapäevalgi täiskasvanute maailmas palju muutunud. Ikka nähakse riigi juhtimist eemalt kergema ja lõbusama tegevusena, kui see reaalsuses kipub olema. Raamatukangelane noor kuningas Macius muutis oma riigis mitmeid asju, sealhulgas käivitas ta lasteparlamendi, meenutas Ergma.

Riigikogu esimees soovis noorteparlamendile haridusprobleemide sisukat arutelu.

Foorumil toimuvad traditsiooniliselt ka lapsesõbraliku organisatsiooni ja ühiskonnategelase valimised. Töö käigus valmib teemakohane dokument, mis pannakse foorumi lõpus hääletusele ja antakse üle Riigikogule. Ürituse eesmärgiks on noorte osaluse toetamine riiklikus otsustusprotsessis, aga ka osalusoskuse arendamine ja selle olulisuse teadvustamine.