Sissejuhatuseks lasevad saatejuhid Andres Kuusk ja Lauri Hussar igal esinumbril vastata ühe põhjapaneva küsimuse nende programmi kohta majanduse vallas. Järgneb samuti majandusteemaline küsimus: kuidas luua töökohti?

IRLi esinumber Mart Laar ütleb, et töökohti loob majanduskasv. Teiseks on tema sõnul oluline haridus, sest just see loob lisandväärtust.

Sven Mikser: Haridus on tööpuuduse vähendamisel oluline, aga samal ajal ei saa keskenduda madalatele maksudele. "Küsimus on selles, kuidas saada odava tööjõu maast targa tööjõu maaks."

Ansip: riik ei peagi töökohti looma

Andrus Ansip arvab, et riik ei peagi töökohti looma, vaid tagama soodsa ettevõtluskeskkonna ja investeeringud. Selleks peab riigi rahandus olema korras.

Edgar Savisaar: Ma ei ole nõus Andrus Ansipiga. Riik peab töökohtade tekkele kaasa aitama. Praegu töötab riik vastu uute töökohtade tekkele.

Samas ei nõustu ta Dimitri Klenski varasemate sõnadega, et tööpuudus on Eestis vaid venelaste probleem.

Vello Leito heidab ette, et räägitakse juba majanduskasvust. "See, mis Eestis kasvab, on SKP number, see ei ole majanduskasv. Eesti rahvuslik majandus ei kasva!"

Peeter Võsu: Eesti võiks olla tohutu eelisega, sest palgad on madalad, aga praegu on töötus paisunud kõrgete tööjõumaksude tõttu suureks, eriti rängalt mõjus töötuskindlustusmakse tõus.

Aleksei Lotman: Loomulikult Eesti majanduse arenedes tulevad ka töökohad tagasi, aga peame suunduma säästvale arengule saastava arengu asemel. Odava saastamise riik ei anna meile majandustõusu.

Andrus Blok: Naabritega tuleb saada väga hästi läbi, siis saab eksportida Venemaale, praegu on Venemaa turg ära kadunud.

Andrus Ansip vaidleb sellele vastu.

Mart Laar: Nõustun sotsidega, et haridus on oluline. Erisoodustusmaks hariduskuludele tuleb ära kaotada.

Dimitri Klenski räägib, et venelaste hulgas on tööpuudus siiski palju suurem kui eestlaste seas ja küsib Ansipilt, kas riiki on vaja ainult pronksiööde korraldamiseks?

Ansip: ka selleks on riiki vaja, et teisaldada pronkssõdur sinna, kus on tema koht, see on nüüd tehtud. Aga tööpuudus on riigile oluline probleem. Rahaasjad on meil korras, tööpuudus kahaneb, kuid jääb siiski probleemiks veel mõneks ajaks, räägib Ansip talle omaselt.

Mikser: Meil on nii tööpuudus kui tööjõupuudus. Välisinvestor otsib kvalifitseeritud tööjõudu ja kui ta seda ei leia, siis ta ei tule siia. Seega on küsimus Mikseri sõnul ikkagi hariduses.

Laar ulatab Savisaarele abikäe

Peeter Võsu sõnul on kahju sellest, et alati kui maksuraha saab otsa, mõeldakse välja uus maks. Ja niimoodi see maksukoormus on hiilivalt tõusnud 36 protsendi peale.

Mart Laar ulatab abikäe (seda aplausi saatel ka füüsiliselt) Edgar Savisaarele: "Edgar, hea inimene, kaota Tallinnas müügimaks ära!"

Edgar Savisaare meelest ei ole küsimus üldse müügimaksus ning see ei päästaks olukorda.

Edgar Savisaar pakub naljatamisi välja uut koalitsiooni IRLi ja SDEga, sest nad kõik toetavad tasuta haridust.

Elektriaktsiisi tõsta? Langetada? Kaotada?

Elektriaktsiisi teemal läheb emotsionaalseks mõttevahetuseks Savisaare ja Ansipi vahel.

Aleksei Lotman käib välja elektri vabaturu idee, kusjuures see ei muudaks tema sõnul elektrit tarbija jaoks kallimaks. Andrus Ansip ütleb, et elektri hinda ei õnnestu oluliselt langetada ka aktsiisi täielikult kaotades ja aktsiis on isegi väike.

Seepeale järeldab Edgar Savisaar kuuldavalt, et Ansip kavatseb aktsiisi tõsta. "Vastab tõele, et te tõstaks aktsiisi, sest ütlesid, et see on liiga väike."

"Ei vasta ja ei ole öelnud, et see liiga väike on," pahandab Ansip.

Hetkeks tekkinud elevust maandab Mikser juttu taas haridusele viies. "Hariduse kättesaadavust tuleb kindlasti parandada. Sotsiaalpoliitika ja hariduspoliitika ei ole riiklik heategevus."

Savisaar: Ansip tahtis pensione vähendada!

Edgar Savisaare sõnul ei loobu Kesk valitsusse pääsemise nimel kindlasti astmelisest tulumaksust, õppelaenude kustutamisest, töökohtade loomisest. Tähtis küsimus on ka pensionid, ütleb Savisaar ja süüdistab, et Ansip tahtis pensione vähendada ning tal on selle kohta tõend valitsusest pärit paberi peal. "Kes siis valetab," küsib Savisaar.

„Valetate teie, härra Savisaar,“ vastab Ansip. Savisaar kinnitab taas, et tal on paber, mis tema sõnu tõestab. „Ma usun parem kapo raportit, härra Savisaar,“ sekkub Mart Laar. Seepeale ütleb Savisaar, et ta ei haaraks eriteenistusi poliitilisse debatti.

"Sinu valijad ei mõista mind nagunii!"

Kui saatejuht küsib Sven Mikserilt, millisest valimislubadusest SDE kindlasti ei loobu, ei soovi Mikser esialgu ühtegi välja tuua, vaid ütleb, et kõik on komplektis, kuid ta on nõus koalitsiooniläbirääkimisi pidama kõigi erakondadega.

Edgar Savisaar asub aga noorele kolleegile nõu andma. "Tahaksin öelda, et Sven, ära anna järele astmelise tulumaksu osas, muidu ei saa ei sinu ega minu valijad sinust enam aru!"

"Sinu valijad ei saa minust nagunii," vastab Mikser lühidalt.

Enne debatti

SDE esinumber on Sven Mikser, Eestimaa Rohelistel Aleksei Lotman, Vene Erakonnal Eestis Dimitri Klenski, Iseseisvusparteil Vello Leito, Rahvaliidul Andrus Blok, Kristlikel Demokraatidel Peeter Võsu, IRLil Mart Laar, Keskerakonnal Edgar Savisaar, Reformierakonnal Andrus Ansip.

Juba poole üheksa ajal on kohal nelja erakonna esinumbrid. Esimeseks saabujaks on Rahvaliidu juht Andrus Blok, teisena jõuab kohale Eestimaa Roheliste esindaja Aleksei Lotman.

Blok ütleb, et arvamusuuringud, mis Rahvaliidule riigikogusse pääsu ei ennusta, on ennegi eksinud ning tema usub, et Rahvaliit siiski saab parlamenti. Lotman end ennustajaks ei pea ja seda, kuidas Rohelistel valimistel läheb, ta pakkuda ei taha.

Küll aga selgitab Lotman, et on oma erakonna põllumajandusministri kandidaat, mitte peaministri kandidaat, sest peab põllumajandust lähemal ajal kõige tähtsamaks valdkonnaks.

Kolmas saabuja on Reformierakonna juht ja peaminister Andrus Ansip, kes ütleb, et tema pole debatiks eriliselt valmistunud, sest peaministriamet on teda kuue aasta jooksul selleks piisavalt karastanud.

Ansip uurib muiates: kas seda ka küsitakse, miks Laine Jänes ei tulnud? Peaminister meenutab nõnda küsimusi tekitanud kultuuriteemalist debatti, kus kultuuriminister Jänese asemel oli kohal hoopis justiitsminister Rein Lang.

Neljandana jõuab kohale Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Sven Mikser, kes on loobunud sotside traditsioonilisest punasest värvist ja ilmub hoopis helesinises särgis koos tumeda lipsuga. Seejärel saabub Mart Laar Isamaa ja Res Publica Liidust.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar laseb end oodata ja jõuab koos nõuniku Moonika Batrakovaga kohale veidi pärast kokkulepitud saabumisaega. Savisaar ütleb Delfile, et tema sisetunne valimiste osas on tugev ning ta ootab oma erakonnale head tulemust.

Stuudiopublik on erakondade poolt kokku kutsutud ning koosneb valdavalt noorparteilastest, neile on öeldud, et kiiduavaldused ehk plaksutamine on lubatud, kuid vastastele "buu!" karjuda ja välja vilistada ei tohi.

IRL-i ridadest on kohal siiski ka tuntumaid nimesid: Ene Ergma, Toomas Tõniste, Marko Mihkelson, Andres Herkel, Indrek Raudne ja Urmas Reinsalu. Mart Laarilt küsitakse saabudes, kas ta vajab nii palju tuge, et kogu IRLi juhtivkaader on kokku aetud. Laar vastab, et toetajad ise tulid.

Sooäär saabub viimasel momendil

Ka Savisaar ei jää tuntumate pöidlahoidjateta: kohale tulevad Ester Tuiksoo, Viktor Vassiljev ja Kadri Simson Keskerakonnast. Päris viimasel minutil ruttab aga telemajja Imre Sooäär Reformierakonnast, kes silub peegli ees soengut ja kiirustab siis stuudiosse.

Stuudios on kokku sadakond inimest, kel on huugavate prožektorite all üsna palav ja umbne, nii et poliitikute higipiisad ei pruugi tulla sugugi suurest ärevusest ja elavast debatist.

Edgar Savisaar imestab kummaliste torudega pultide üle, mille taga saatekülalised seisma hakkavad, talle kinnitatakse, et ekraanil näevad need uhked välja.

Parteiliidrid marsivad stuudiosse kindlas järjekorras, peaminister Andrus Ansip on viimane. "See on demokraatria," muigab tema ees kõndiv Aleksei Lotman.