"Kontrollime kutsutute koostöövalmidust tegevteenistuses olevate laeva- ja miinituukritega," ütles mereväe laevastiku tuukrigrupi ülem vanemleitnant Priit Kaasikmäe. "Vaatame üle sukeldumise põhitõed ja anname ülevaate mereväe tuukrite kasutuses olevast tehnikast," lisas ta.

Reservõppekogunemisel tuletatakse meelde sukeldumise eeskirja, allvee meditsiini, veealuseid otsingumeetodeid ning esemete ohutut veest välja toomist. Lisaks tutvustatakse kasutatavate allveerobotite erinevaid rakendusmeetodeid. Valdav osa reservõppekogunemisega seotud harjutustest viiakse läbi Miinisadamas ja Tallinna lahel, täiendavalt viiakse sukeldumisi läbi Naissaare lähistel.

Õppekogunemise nimetus Alpha tuleneb rahvusvahelises signalisatsioonis kasutatavast samanimelisest koodnimetusest ja lipust. Alpha-lippu kasutades antakse teada vees olevast tuukrist ning palutakse signaali saajal mööduda ohutult distantsilt ning vähendatud kiirusel.

Mereväe tuukrite peamine ülesanne on otsida, identifitseerida ning kahjutuks teha meremiine ja teisi veealuseid lõhkekehi. Spetsiaalse varustusega lahendatakse tööülesandeid kuni 55 meetri sügavuses vees. Veealuste objektide avastamist hõlbustavad mereväe tuukrite kasutuses olevad käsisonarid ning mehitamata sensorkandjate süsteemid REMUS 100.