"Uute laevaga liitunud ajateenijate jaoks oli tegemist esimese võimalusega suuremast merel toimuvast laskeharjutusest osa võtta," ütles mereväe miinijahtija Admiral Cowani komandör kaptenmajor Tanel Kangro. "Kavatseme ka Soomes toimuvast õppusest maksimumi võtta, kaitseväelased peavad laskeoskust pidevalt treenima."

Täna toimus keskkonnaameti ja veeteede ametiga koordineerituna Osmussaare lähedal laskeharjutus, kus osalesid mereväe miinijahtija Admiral Cowan M313 ning staabi- ja toetuslaev Wambola A433. Sõjalaevade meeskonnad harjutasid õhu- ja pealveesihtmärkide tabamist 12,7 mm kaliibriga raskekuulipildujatest Browning ning 7,62 mm kaliibriga kuulipildujatest MG-3.

Kolmapäeval, 25. septembril harjutas miinijahtija Admiral Cowani meeskond pealveesihtmärkide pihta laskmist 23 mm kaliibriga õhutõrjekahurist ning pardal olevatest kuulipildujatest. Lisaks tegevväelastele osalesid harjutustel kokku ligi 30 ajateenijat.

"Tänasel laskmisel läks hästi, tabavus oli hea. Ootan ka järgmisel nädalal algavat õppust, kus saab vaenlase õhusõidukeid imiteerivaid droone lasta," ütles staabi- ja toetuslaeva Wambola ajateenija vanemmadrus Andreas Toimetaja.

Esmaspäeval algav ja 4. oktoobrini kestev Eesti ja Soome mereväe ühine õppus Baltic Shield hõlmab mitmeid laskeharjutusi pealvee- ja õhusihtmärkide pihta. Lisaks harjutatakse avariiolukordade lahendamist, teiste laevade toetamist ning öösiti saarestikus navigeerimist.

Õppusel Baltic Shield osalevad Soome mereväe miinitõrjelaevad FNS Purunpää, FNS Vahterpää ning mereväealus FNS Syöksy. Eesti panustab miinijahtijaga EML Admiral Cowan ning staabi- ja toetuslaevaga Wambola. Erinevatest harjutustest võtavad kokku osa ligi 200 kaitseväelast.

Ühena kolmest kaitseväe väeliigist on mereväe peamine eesmärk kaitsta Eesti territoriaalset terviklikkust ning riiklikke huvisid merel. Eestil on kolm miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijat ning üks Lindormen-klassi staabi- ja toetuslaev.